Lansare de cărți dedicate Revoluției Române din Decembrie 1989

Lansare de cărți dedicate Revoluției Române din Decembrie 1989

- in Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Asociația Memorialului Revoluției Timişoara a lansat două cărţi la Uniunea Scriitorilor, la sfârșitul săptămânii, cu prilejul comemorării a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.

Este vorba de „Candelă împotriva timpului. După 30 de ani”, autori Titus Suciu și Vasile Bogdan, şi Buletinul ştiinţific şi de Informare Memorial 1989, nr. 1-2 pe 2019 (23-24).

Cartea scrisă de Titus Suciu și Vasile Bogdan nu este numai o carte simplă, ci un produs cultural extraordinar de frumos și de complex. Pornește de la un serial TV documentat realizat în urmă cu 10 ani de cei doi, despre revoluția din 1989, când Vasile Bogdan lucra la TVR, și de la celebra carte Reportaj cu sufletul la gură a lui Titus Suciu. Cele două idei s-au reunit în acest produs nou care e mai mult decât o carte. Pe de o parte avem documentarul de televiziune și pe de cealaltă parte cartea, dar cartea a evoluat, fiindcă de la prima ediție de cum 10 ani, autorii au avut puterea și timpul să discute cu mulți dintre cei care sunt în cartea din prima ediție. Această nouă ediție cu adăugirile aduse arată că idealurile curate ale revoluției au rămas în sufletele oamenilor. Fără îndoială că despre revoluția de la Timișoara mai sunt încă foarte multe lucruri de spus. Candelă împotrivă timpului este o carte covârșitoare și merită citită, fiindcă este și mărturie și document și roman de aventură și roman polițist. Este o carte foarte alertă”, a explicat Lucian Vasile Szabo.

Candelă împotriva timpului a fost tipărită și cu ajutorul financiar al Consiliului Județean Timiș.

Gino Radu, directorul executiv al Asociației Memorialului Revoluției Timișoara, a atras atenția că societatea românească nu are cultul memoriei, de aceea din această cauză are de pierdut și trebuie făcut mult mai mult pentru ca tânăra generație să nu rămână în ignoranță și necunoaștere a istoriei.

Am reușit să venim în fața dumneavoastră cu o parte din ceea ce ne-am promis în acest an. Pe lângă acțiunile de comemorare și de cinstire a eroilor revoluției, de a acumula o bază de date, de cercetare și documentare, încercăm să atragem atenția prin munca pe care o facem asupra unui lucru care la noi în România lipsește aproape cu desăvârșire: cultura memoriei. Memorialul Revoluției încearcă să conserve această memorie prin tot ceea ce facem și prin cărțile publicate. Asta realizează și Vasile Bogdan și Titus Suciu prin Candelă împotriva timpului”, a spus și Gino Radu, directorul executiv al Memorialului Revoluției Timișoara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *