La Timisoara se sarbatoresc 150 de ani de la prima cursa a tramvaiului tras de cai

La Timisoara se sarbatoresc 150 de ani de la prima cursa a tramvaiului tras de cai

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Timișoara se pregătește de sărbătoare. Se aniversează 150 de ani de transport public local şi tot atâţia ani de la prima cursă a tramvaiului tras de cai. Societatea de Transport Public îi invită pe timişoreni luni, 8 iulie, la Podul Decebal, cu începere de la ora 16:00, pentru a asista la parada mijloacelor de transport în comun care au circulat în orașul de pe Bega, în ultimul veac şi jumătate. Aniversarea va continua în Piaţa Victoriei, cu începere de la ora 18:00, unde vor concerta Mircea Baniciu şi Nicole Cherry.

Pentru a rememora istoria şi atmosfera de epocă, colegii noştri vor înhăma doi bidivii pursânge, de la Herghelia Izvin, care vor pune în mişcare tramvaiul de care se bucurau timişorenii acum 150 de ani, pe ruta Cetate – Fabric. Urmat de tramvaiul „Gemene” sau de „Timişul” fabricat în urmă cu mai multe decenii la Timişoara, tramvaiul tras de cai va conduce parada din care vor mai face parte zece garnituri de epocă, din cadrul Muzeului „Corneliu Mikloşi”. Parada se va încheia în Piaţa Libertăţii”, transmit reprezentanții STPT.

În urmă cu 150 de ani, într-o zi de 8 iulie, Timişoara devenea primul oraş de pe actualul teritoriu al României care introducea tramvaiul tras de cai. Oraş obişnuit cu premiere naţionale  şi europene, Timişoara inaugura şi prima linie de troleibuz din România, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tot o premieră pentru România a fost şi inaugurarea transportului public şi de mărfuri pe Canalul Bega, în acelaşi an 1869. Întrerupt la sfârşitul anilor 1960, transportul de călători pe Bega a fost reluat în 2018, Timişoara fiind singurul oraş din România cu transport public pe apă! Timişoara este primul oraş din România în care au fost introduse bicicletele, ca alternativă la transportul public local. Mai recent, în urmă cu câteva luni, Timişoara a devenit primul oraş din România care a introdus călătoriile cu trotinetele electrice, tot ca alternativă la transportul public local.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *