La Timișoara a început conferința internațională „După 30 de ani. Moștenirea otrăvită a comunismului”

La Timișoara a început conferința internațională „După 30 de ani. Moștenirea otrăvită a comunismului”

- in Locale, Social, Stiri
0

Între 26-28 noiembrie, Memorialul Revoluției din Timișoara organizează, în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Fundației Europene pentru Știință și Cercetare din Berlin/Europäische Stiftung für Wissenschaft und Forschung Berlin conferința internațională După 30 de ani. Moștenirea otrăvită a comunismului.

Deschiderea conferinței a avut loc marți, 26 noiembrie, la Casa Adam Müller-Guttenbrunn.

Cu acest prilej, Gino Radu, director executiv și vicepreședintele Memorialului Revoluției, a spus: ”Dacă ne uităm cum a evoluat societatea din punct de vedere social și politic, vom observa că titlul este bun. Societatea românească i-a moștenit pe comuniști în 1989. Nu a putu scăpa de ei, cu consecințele pe care le știm cu toții. Oamenii care au muncit pentru făurirea comunismului înainte de 1989 au ajuns în funcții cheie după 1989. Aceste personaje mai sunt în funcții cheie și așadar societatea continuă să fie otrăvită, chiar dacă a câștigat dreapta alegerile, acum după 30 de ani. Ca să scăpăm de tot trebuie să se implice tineretul, să vină cu un suflu nou, neotrăvit de ideologia comunistă. Să nu mai aibă de a face cu acele vremuri, să vină cu o concepție nouă occidentală, liberală și democrată reală“.

De asemenea, Lucian Vasile Szabo, cercetător la Memorialul Revoluției Timișoara, a adăugat: “Comunismul au fost învins, atunci în 1989, și acum, în noiembrie 2019, când a învins dreapta și a câștigat alegerile, dar ei sunt surprinzători și știu să revină. Am văzut în 2014 când a învins dreapta și a câștigat președinția, dar ei au câștigat parlamentarele. Există un curent de stânga în România puternic și nu e o stângă europeană, ci comunistă și rezistă prin tot felul de metode și este o luptă permanentă cu această otravă care se insinuează în societate. România a rămas mult în urma Occidentului și avem o democrație șubredă. Mai avem mult de luptat pentru o democrație reală”.

Cu acest prilej sunt abordate teme incitante, precum Revoluția din Decembrie 1989, schimbările socio-politice din Europa Centrală și de Est, disidențe în perioada comunistă, comunismul în Europa Centrală și de Est și cultura memoriei. Pe lângă prelegeri, dezbateri și mese rotunde, în cadrul conferinței va mai avea loc un vernisaj, o prezentare de carte și un workshop la care vor participa cunoscute memoriale din România, toate evenimentele desfășurându-se în două locații. În 28 noiembrie, manifestarea se mută la Memorialul Revoluției.