La începutul anului 2020, Maria Grapini a reluat demersurile pentru o piață internă justă a produselor bio, în UE

La începutul anului 2020, Maria Grapini a reluat demersurile pentru o piață internă justă a produselor bio, în UE

- in Agricultura, Economie, Locale, Stiri
0

Preocuparea europarlamentarei Maria Grapini din Timișoara pentru calitatea produselor de pe piața internă este una permanentă. De-a lungul anilor, întrebările adresate Comisiei Europene pe această tematică sensibilă și vizibilă, din păcate, cu preponderență în țările est-europene din UE, au fost numeroase și importante.

Din postura de vicepreședintă a Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului – IMCO – europarlamentara continuă demersurile pentru o piață internă justă și în 2020, încă de la început, astfel că o nouă întrebare a fost transmisă Comisiei Europene, de data aceasta pe subiectul etichetării produselor bio.

În ultima perioadă, pe piața europeană, apar tot mai multe produse, atât alimentare, cât și chimice bio, care au un preț considerabil mai mare decât un produs normal care nu are acest calificativ. Care sunt criteriile și standardele pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a fi considerat bio și pentru a i se acorda producătorului dreptul de a aplica eticheta specială și cum crede Comisia că se poate controla dacă eticheta corespunde conținutului, dacă într-adevăr sunt produse bio?”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.

În răspunsul transmis vicepreședintei Comisiei IMCO, se arată că “pentru a-și introduce produsele pe piața UE utilizând termeni care fac trimitere la producția ecologică și la sigla UE pentru producția ecologică, operatorii trebuie să respecte normele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului European, precum și și în Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei”.

Comisia Europeană o mai informează pe Maria Grapini că regulamentele în cauză conțin cerințe precise și detaliate privind producția, etichetarea, certificarea, controalele și importurile de produse ecologice din țări terțe.

Aceste norme au fost reexaminate de curând, iar de la 1 ianuarie 2021, operatorii ecologici vor trebui să respecte cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/8483 și în legislația secundară mai detaliată elaborată în prezent de Comisie”, se precizează în răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *