La CRAFT, a fost deschis oficial Bookfest 2019 Timișoara

La CRAFT, a fost deschis oficial Bookfest 2019 Timișoara

- in Locale, Social, Stiri
0

Salonul de Carte Bookfest a revenit la Timișoara, cu cea de-a VIII-a ediție, iar, joi 4 aprilie, la ora 12.00, a fost deschis oficial. Acesta va rămâne în capitala Banatului până în 7 aprilie. Aici, timișorenii pot găsi cele mai bune cărți, la cele mai bune prețuri,  în cele patru zile de sărbătoare a lecturii, alături de cei mai îndrăgiți autori români ai momentului. Bookfest Timișoara se desfășoară în complexul expozițional Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT). Intrarea este liberă!

La evenimentul de deschidere au fost prezenți primarul Nicolae Robu, a lui Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România, organizatorul manifestării, și Rodica Olinic, din partea CCIA Timișoara.

Îi felicit pe organizatori care aduc și în acest an față în față ofertantul de carte cu cititorul, îi felicit pe cei care au înțeles importanța cărții și vin la salon. Timișoara va fi Capitală Cuiturală a Culturii în 2021. Asta ne obligă în plus. Bookfest este la loc de frunte cu ceea ce se întâmplă pe plan cultural în Timișoara”, a spus primarul Robu.

 „De șapte ediții avem parteneriatul cu Primăria Timișoara pentru care îi mulțumesc domnului Nicoae Robu. Parteneriatul ne-a ajutat să aducem alături de timișoreni personalități dintre cele mai importante ale culturii. Mulțumim și CCIAT care ne-a susținut. Pe de altă parte, trebuie să spunem că în România există cea mai mică piață de carte din Uniunea Europeană – 60 de milioane de euro pe an. În Bulgaria, unde există o populație mai mică cu 50% față de țara noastră, piața de carte este tot de 60 de milioane de euro, iar în Ungaria, tot de 160 de milioane de euro, care are o populație tot la jumătatea României. În Germania, piața de carte este de 9 miliarde de euro anual. De ce ne aflăm în această situație? E o lipsă a infrastructurii și nu există librării în mediul rural. 250 de puncte de vânzare a cărții există la nivel național, concentrate în orașe. Nu există librării la sate, deși 49% din populație se află la sat. Ce reușește online-ul să acopere este foarte puțin. În general, se citește multă ficțiune, fiindcă omul are nevoie de delectare, dar există interes și de cartea de nonfincțiune, atât pentru titluri străine, cât și românești”, a spus Mihai Mitrică.

Rodica Olinic a trasmis mesajul Floricăi Chiriță, directorul executiv al CCIAT, și a întregii echipe care a ajutat la organizarea salonului de carte.

Mulțumesc că CCIAT a fost ales ca partener de Asociația Editorilor din România. Mulțumim Primăriei Timișoara, UVT și bibliotecii și celor 38 de expozanți – distribuitori de carte și edituri. Este o onoare să participi la deschiderea Bookfest 2019 Timișoara. Noi suntem mândri că Timișoara este considerat orașul premierelor. În acest context cea de-a opt ediței a Bookfest se desfășoară sub semnul premierelor. Programul este impresionant și aici sunt prezentate peste 25.000 de titluri”, a spus Olinic.

La Bookfest se află și un stand foarte interesant numit Noir Timișoara.

Scriitorul Lucian Vasile Szabo din cadrul Helion, ne-a explicat: “Am organizat acest stand cu cărți polițiste detectiviste, horor și științifico fantastice unde publică scriitorii din Timișoara. Îi amintim pe Daniel Timariu, pe Cristi Vicol sau pe Lucian Vasile Szabo. Vor mai veni și alte cărți. Vineri, va fi lansat volumul Noir de Timișoara, unde publică povestiri 5 autori din Timișoara și 5 invitați – apărut la editura Tritonic”. Piața de carte în România a crescut în 2018 cu 10%.