Klaus Iohannis si Nicolae Robu au tras cartile pierzatoare?

Klaus Iohannis si Nicolae Robu au tras cartile pierzatoare?

- in Locale, Politica, Stiri
0

Consilierii locali PSD: profesorul Sorin Ionescu și doctorul Octavian Mazilu au criticat administrația locală condusă de primarul Nicolae Robu. Haos din toate puncele de vedere, au declarat social-democratii in conferinta săptămânală de presa a PSD Timis. Tot atunci cei doi au lăudat bugetele naționale pentru Educație și Sănătate.

Dacă ar trebui să sintetizăm într-un cuvânt activitatea administrației locale, condusă de Nicolae Robu, cred că acesta este haos. E haos din toate punctele de vedere. E haos administrativ, haos organizatoric, e haos în toate palierele ce țin de administrația publică locală. Avem senzația că edilul șef al orașului orbecăie în încercarea de a gestiona acest haos. E o stare de disperare și de enervare maximă că nu mai poate gestiona aceste lucruri. Tema gunoaielor a devenit o temă cotidiană, în condițiile în care ne pregătim pentru a primi zecile de mii de turiști, care vor vizita Timișoara Capitală Culturală Europeană. Noi nu discutăm de teme precum reabilitarea obiectivelor istorice sau căile de acces ale turiștilor. Noi discutăm de 6 luni  dacă gunoaiele sunt adunate de cineva sau sunt lăsate în stradă”, a spus Sorin Ionescu, consilier local PSD Timiș.

Un alt subiect dezbătut de Ionescu a fost și adoptarea bugetului României. ”A fost această manevră de-a v-ați ascunselea pe care a făcut-o Iohannis cu bugetul țării. De la o vreme s-a obișnuit să conteste anumite documente ale guvernului, iar reacția Curții Constituționale este de a respinge și de arată că sunt nefondate aceste plângeri ale președintelui Iohannis. Acestea sunt făcute într-o viziune preelectorală și electorală deja. El se pregătește pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2019 și aceste acțiuni poate intra și în temerile lui că nu va mai câștiga încă un mandat de președinte al țării. La fel și domnul Robu s-ar putea să piardă alegerile locale din 2020. Așadar salutăm această adoptare a bugetului României”.

Care sunt binefacerile adoptării bugetului în domeniul educației?

 ”Trebuie să spunem că este vorba de o creștere cu 9,9 miliarde lei a bugetului educației. Sigur o mare parte din bani merg pe cheltuielile salariale, dar și pentru investițiile prevăzute de programul de guvernare. Un cadru didactic debutant în învățământ a ajuns în aceste zile la 2.107 lei salariul în mână. E o creștere de aproape 100 de procente în perioada similară de acum 3 ani. În timp ce un profesor de gradul I are 4.902 lei. Prin acest efort bugetar educația devine o prioritate națională. Nu înțelegem poziția USR și PNL în ceea ce privește creșterea alocațiilor pentru copii. De la 84 de lei la 150 lei pentru copii și la 300 de lei pentru copiii cu dizabilități. Aleșii PNL și USR au votat împotrivă. Ar fi bine să îi întrebăm pe parlamentarii de Timiș ai acestor două partide de ce au votat împotriva acestor majorări ale alocațiilor”, a mai spus Ionescu.

Care sunt binefacerile adoptării bugetului în domeniul sănătății? Octavian Mazilu a declarat că: ”Adoptarea bugetului României este deosebit de importantă, în ceea ce privește funcționarea multor domenii, printre care și al sănătății. Pentru sistemul medical din România s-au făcut pași foarte importanți în ultimii ani, când majorarea salariilor personalului medical a avut rezultate foarte  bune atât pentru medici, dar și pentru pacienți. Salariile competitive stimulează intrarea medicilor bine pregătiți în sistem. De asemenea, ei pot participa și la congrese naționale și internaționale, la stagii de pregătire și să își procure bibliografia necesară. Am fost îngrijorați până la adoptarea bugetului, iar aprecierile unora din opoziție de tipul buget nerealist sunt destul de hazardate. Sănătatea are 6 miliarde de lei în plus, peste 12%, și acum se derulează investiții semnificative care au fost blocate la Spitalul de copii din Timișoara. Acum se va putea continua și programul Mama și copilul. Anul acesta se vor cumpăra 1.000 de incubatoare pentru neonatologie”.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *