Justiția și Omul de rând….

Justiția și Omul de rând….

- in Actualitate, EDITORIAL 1, Locale, Slider, Stiri
0

de Robin H

Iarnă și la Banatul Meu dar lumea se gândește la sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. Oamenii au luat străzile cu asalt, du-te- vino de zile mari, nici măcar polițistul de la circulație nu mai are loc, nici rost. Magazinele sunt doldora, buzunările strâmte și bine cusute, doar copiii sar cât casa pe la Iulius Mall.

Ăștilalți, știți dvs care, Alde aceia care cheamă la ieșitul pe stradă cu zornăiala și jospenalii chiar că-s desuieți nima nu mai vrea să-i asculte. Trăbe că aveau și ei rostul lor în ofensiva de primăvară când a descălecat vodă cu chemarea la răzmeriță dar acuma-i doar lapoviță, fleșcăială. Cică legile justiției ar fi cauza relelor, cică totul e fain în scumpa țărișoară fără de Schengen, lipsesc  doar legile justiției. Și uite-așa, unii spun că musai le votăm mintenaș, ăilalți se jură că nu fură …. alții cu barca la Veneția!Totuși ce-o fi dom’ne și cu legile alea? Chiar așa să ne lipsească ele și să nu avem cum le pune la loc? Adicătelea la ce ieșiră oamenii buluc toată iarna și zi de vară până-n seară? Drept e că unii trebuiau evident să manifeste, slujbă la capitalul străin ce mai încolo,alții plata cu ora, erau și mulți dornici a face rost de adrenalină moka, în fine dintr’o sută dacă știau 2 sau 3 despre ce este vorba ….

Astăzi lumea e plictisită. Zavera e bună ea,  crește adrenalina, dar astăzi avem treabă, fugi cu ursul … Degeaba se agită Marele Ursar pe la XFm ctp pe nume mic, era și unul mai zmucit lângă el, Cristi, și îndemna lumea la revoltă, uite că în ditamai capitala abia se adunară la trei cifre, iar provincia niet. Exact așa cum Robin felicita în primăvară (Editorial Tineri și Frumoși :Există țara numită România românii ăștia sunt de culoare albă, românii ăștia sunt tineri, frumoși) acuma notăm cu brio lăsarea   la vatră …. adică spiritul civic când era cazul, știa de revoluție la Crăciun necum de bălăcăreală. Păi știi ce fac ăștia? Azi se înjură pe apucatelea, mâine se dau în judecată, poimâine cheamă la alegeri. Așadar se pare că tinerii și frumoșii – masa de manevră – nu prea mai răspund la chemare. Ocupă strada este adevărat cel puțin forfota din Piața Victoriei la Timișoara este notorie. Chemarea este alta și anume: Fasolică cu Ciolan, Vărzare, Pastramă de Berbecuțsau mai știu eu ce. Homo 2017.

Întâmplător nici peste ocean nu mai este cine știe ce zaveră. Soros cică nu mai plătește proteste, Media bârfește în continuare pe republicani însă Președintele Trump parcurge un traseu normal.

Dar să ne aplecăm asupra chestiunii, revenim la oile noastre. Care sunt acelea Legile Justiției? Oare opoziția nu a cerut cândva anumite schimbări la care astăzi se opune? Și aici am întrebat oameni din sistem care se mai și pricep la ceea ce vorbesc. Uite că totul este doar spoială. Evident că ar fi bine și Comisia de le Veneția se poate pronunța, însă la noi totul este în curs de constituire. Democrația.

Hai să vedem ce avem. Omul de rând are parte de justiție? Instanța aplică legea? CEDO rămâne visul frumos dar ultim din care românul nu se mai scoală. Știm cu certitudine că hotărârea este redactată peste multă vreme de la pronunțare, anul e unitatea de măsură. Știm cu certitudine că o adeverință simplă este eliberată cu greu de tribunale, aleargă omul săptămâni degeaba, fiind însă și excepții. La instanțe domină opinia impusă de capitalul străin, asigurătorii au dat din coate. Uneori  și judecata e făcută cu rea credință sau neglijență cauzând astfel prejudicii adică răspunderea magistraților. Nimic. Robin vine la sfârșit de an și zice: Fraților așa cum de 1 Decembrie erați surprinzător de cuminți, voi să aveți în vizor guvernul doar atunci când este  cazul și să nu purcedeți pe străzi când nu este cazul.

Încheiem cu ceva special, căutând într-ale justiției am răsfoit și Pandectele Române, revista de profil. Articolul semnat de Profesor  Dr Tiberiu Medeanu un studiu doctrinar pe marginea practicii judiciare intitulat Posibilitatea aplicării avertismentului în cazulcontravențiilor pentru care nu se prevede înmod expres această sancțiunedistinge atât cu privire la reglementarea legală dar și o posibilă înlocuire a sancțiunii amenzii cu sancțiunea avertisment. Interesant nu-i așa? Adică, atât jandarmul care este permanent în contact cu cetățeanul, poate aplica sancțiunea avertisment nicidecum o amendă de mii de lei, cât și instanța de judecată poate cântări aidoma. Totul este să gândim aceste noțiuni: Om și Autoritate. Adicătelea trebuie să respectăm autoritatea dar trebuie să respectăm și omul. Atunci se vor reduce încleștările uneori sălbatice și fără sens. Poliția din Anglia nu are în dotare pistoale, există respectul.

Poate că anul viitor vom saluta controlul MJ și redactarea hotărârii se va măsura cu luna nu cu anul. Deocamdată omul de rând nici n-are cui se plânge. Plângere la CSM?Iarăși, fugi cu ursul ….