„Jupanii” de la Universitatea Politehnica Timisoara vor sa fie sefi si dupa pensie!

„Jupanii” de la Universitatea Politehnica Timisoara vor sa fie sefi si dupa pensie!

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Onoarea de profesor universitar nu mai înseamnă mare lucru la Universitatea Politehnica Timișoara (UPT). Aici  peste 20 de dascăli universitari nu se mai dau ieșiți la pensie. Cazul unora se bate cap în cap cu legea pentru că dețin și funcții de conducere deși au depășit 65 de ani, vârsta la care în România se iese la pensie. Un prorector, doi decani și un prodecan sunt menținuți abuziv pe funcții de conducere la UPT. Asta deși un articol din Carta UPT, în strictă concordanță cu Legea Educației nr.1 din 2011, revizuită și adăugită, interzice clar acest lucru. Pe de altă parte, mai multi profesori universitari de la Politehnică, care au împlinit de mult vârsta de pensionare au parte de prelungiri de activitate cel puțin ciudate. Unii dintre ei sunt atât de slabi încât rezultatele lor științifice nu se ridică nici măcar la nivelul unui șef de lucrări (conform indicelui Hirsch). Cu toate acestea primesc salariul aferent unui titular, unii și după ce au împlinit 70 de ani.

Podoleanu: “Din start la 65 de ani pa și la revedere din funcții de conducere, vă mulțumim…

Sindicatul Liber din Universitatea Politehnica Timișoara (SLUPT) a dat în judecată conducerea instituției de învățământ superior. Motivul: doi decani: Nicolae Vaszilcsin (Chimie) și Inocențiu Maniu (Mecanică), dar și prorectorul Corneliu Davidescu au rămas pe funcții de conducere deși au depășit de multă vreme vârsta de 65 de ani. În loc să stea cu capul plecat, doi dintre cei menținuți abuziv în funcțiile de conducere au intervenit prin avocați. Au susținut că SLUPT nu are calitate de a intenta procese. Cererile lor au fost respinse de instanță.

Eu am lipsit la Ședința de Senat unde s-a hotărât prelungirea de activitate în cadrul UPT a profesorilor care au depășit  vârsta de pensionare. Las instanțele să se pronunțe, noi suntem în proces. Am avut și anumite intervenții în proces, prima oară din partea a doi colegi (Nicolae Vaszilcsin și Păcurar Cornelia), iar apoi din partea altora șase, care nu au avut câștig de cauză nici pe fond, nici în apel. Ei au intervenit susținând că Sindicatul nu are dreptul să dea în judecată pe astfel de spețe. Ei bine, Sindicatul are dreptul să sesizeze instanțele ori de câte ori se consideră că în cadrul instituției se fac abuzuri sau altfel de lucruri ce cad sub incidența legii. Și nu numai în tribunal, sindicatul are dreptul să dea și în penal, lucru  care noi nu l-am făcut până în momentul de față. Urmează ca instanța să se pronunțe pe fond, să analizeze probele și vom vedea cine câștigă. Oricum toată lumea este conștientă că este o pierdere de timp, tergiversare din partea pârâtei și că din start, la 65 de ani, pa și la revedere din funcții de conducere, vă mulțumim și vă invităm stimați colegi profesori să activați în cadrul Institutului de Cercetări Regenerabile (ICER), pentru că noi apreciem valoarea dumneavoastră, drept pentru care Sindicatul a înființat și un Club al Seniorilor, la care nu s-a gasit spațiu de către conducerea UPT, probabil așteaptă soluția instanțelor….”, a declarat pentru www.banatulmeu.ro Corneliu Podoleanu, președinte SLUPT.

Fiecare mandat cu legea lui…

Rectorul UPT, Viorel Șerban are datorii morale la toți proaspeții pensionari care l-au susținut la ultimele alegeri pentru funcția de rector. Șerban are și un interes direct. Sub imperiul precedentului creat va conduce Politehnica din Timișoara și după împlinirea vârstei de 65 de ani. Rectorul Șerban nu a acționat și în mandatul trecut la fel. În mandatul 2012-2016 rectorul le-a transmis tuturor persoanelor ce dețineau funcții de conducere și care au împlinit 65 de ani că le-a încetat mandatul de conducere. Unii au mai fost ținuți interimari cât permitea legea, dar fără a li se plăti suma cuvenită pentru menținerea funcției de cconducere. Unii dintre cei ce au trebuit atunci să părăsească funcțiile de conducere sunt încă plătiți ca titulari de UPT. Vladimir Crețu, Dan Dubină, Monica Izevercian sau Dumitru Toader sunt doar câțiva dintre cei ce au primit de la același rector invitația să părăsească funcțiile de conducere la împlinirea vârstei de 65 de ani. Înteresant este că în primul an al noului mandat, în toamna lui 2016, s-a părut a respecta CARTA. După, când au venit interesele, rectorul Șerban nu a mai aplicat aceeași măsură, și-a schimbat poziția și a dat prelungire de activitate în veselie și cu posibilitatea de a mai rămâne pe funcții de conducere după împlinirea vârstei de 65 de ani. Contrar Cartei UPT, a Hotarîrilor Seantului și a legilor în vigoare.

Proces tergiversat…

Cercetările merg greu, deși legea pare clară. „Atâta timp cât procesul este în derulare și eu sunt unul dintre inițiatorii demersului de a se constata dacă se respectă legea sau nu, cu privire la acordarea prelungirilor de activitate cu menținerea în funcțiile de conducere și de constatare a încălcărilor grave ale Cartei, hotărîrilor Senatului, Legii Educației și altora, eu nu vreau să mă mai pronunț pe această speță. De aceea nu am participat nici în departament când s-a dat prelungirea de activitate, nu am fost nici în Senat să mă pronunț. Așa mi se pare corect. Oricum, sper într-o finalizare rapidă care să stopeze pierderea aerului de atmosferă colegială, care să readucă spiritul de dascăl prin respectul față lege, de opinie. Să dispară definitiv mentalitatea de a conduce prin tabere, să se revină la onoare, demnitate, atmosfera de respect și de susținere/reconoaștere a meritelor și valorii fără patimă și ranchiună. Astea se fac doar cu respectarea regulilor, că pentru astea sunt facute. Nu?”, ne-a declarat Ilare Bordeasu, senator UPT, președinte de onoare SLUPT și vicepreședinte Alma Mater.

Un articol din Carta UPT, dar și două hotărâri de Senat stabilesc clar. La 65 de ani nu mai poți deține nicio funcție de conducere la Politehnica din Timișoara.

Personalul pensionat, respectiv care a atins vârsta de pensionare nu poate ocupa functii de conducere sau de administrare în universitate, la niciun nivel. Mandatele celor care detin funcții de conducere sau de administrare, la orice nivel, înceteaza de drept la împlinirea vârstei de pensionare”, se arată la articolul 206, paragraful 5 din Carta UPT.

“Conform O.U.G. 21/31.05.2012, prin excepţie de la prevederile art.289, alin.(1), (2) şi (4) ale Legii 1/2011, senatul universitar POATE aproba, pe baza prezentei Metodologii, menţinerea calităţii de titular în UPT a cadrelor didactice care au împlinit vârsta de pensionare. Deţinerea unor eventuale funcţii de conducere ÎNCETEAZĂ DE DREPT la împlinirea vârstei de pensionare”  se arată la articolul 2 din hotărârea senatului nr. 28/28.06.2012.

Mandatele persoanelor care deja au implinit vârsta de 65 ani vor înceta imediat după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, iar mandatele persoanelor, care vor implini vârsta de 65 de ani pe parcurs, vor inceta în prima zi după ce această vârstă va fi implinită”, se arată la articolul 2 din  hotărârea senatului nr.63/30.09.2013.

Prelungiri pe bandă rulantă

În total 22 de profesori universitari de la UPT au solicitat și au primit păstrarea calității de titular după împlinirea vârstei de 65 de ani. Adică un salariu cu patru zerouri. Unii  sunt la a șasea sau a șaptea prelungire și au depășit chiar și 70 de ani. De aceste prelungiri au parte și profesori a căror rezultate științifice (indice Hirsch) este sub al unui șef de lucrări.

La Arhitectură profesorului Smaranda Bica (68 ani) i s-a dat prelungire pe funcția de titular a patra oară. Doamna profesor are indicele Hirsch 1. Chiar dacă indicele Hirsch nu este literă de lege teoretic un profesor universitar, fie și mai modest, ar trebui să aibă măcar un indice Hirsch 4. La 70 de ani profesorul Dumitru Toader de la Bazele fizice ale Ingineriei a obținut a șasea prelungire. Are indice Hirsch 2, mult sub valoarea unui profesor. Cu același indice infim este și profesorul Mircea Stratulat (71 ani) de la Calculatoare și Tehnolgia Informației. La departamentul Electroenergetică alți doi profesori cu indicele Hirsch 2 blochează posturile: Petru Andea (68 ani) și Ștefan Kilyeni (71 ani). Andea este la a patra prelungire, în timp ce Kilyeni la a șaptea.

La departamentul Mecatronică trei dascăli universitari jonglează cu solicitările de menținere în funcțiile de titulari deși din punct de vedere științific sunt slabuți. Ei sunt decanul Inconcețiu Maniu,  Valer Dolga și Veronica Argeșanu toți cu indice Hirsch 2. Același indice modest îl are și profesorul universitar Marius Biriescu (69 ani) de la Inginerie Eectrică.

Ilegali non-stop

Printre cei 22 de dascăli din UPT care au solicitat păstrarea calității de titular   la împlinirea vârstei de 65 de ani sunt și oameni cu valoare științifică. Cel mai valoros din punct de vedere științific este academicianul Dan Dubină (68 ani) de la Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor. La a patra prelungire profesorul Dubină a ajuns la indicele Hirsch 15. Acsta este urmat de alți patru dascăli cu indice Hirsch 12: Corneliu Davidescu și Nicolae Vaszilcsin de la Departamentul Caicam și Vladimir Crețu și Horia Ciocârlie de la Departamentul Calculatoare și Tehnologia Informației. Dar…totuși Carta și regulile ar trebui respectate, ca în toamna lui 2016, când mai mulți profesori, printre care și academicianul Marinca Vasile, cu indicele Hirch 13 și circa 400 citări, a fost trimis la pensie chiar de către cei care acum sunt în prelungire (Corneliu Davidescu, Nicolae Vaszilcsin, Inocențiu Maniu, Valer Dolga), din poziția de senatori.

Prelungirile de activitate sunt votate de senatorii din UPT fără acoperire. Acestea conform legii se dau dacă sunt îndeplinite simultan trei condiții: nu există cadre didactice ce pot ține orele celor ieșiți la pensie (1), există finanțare (2) și nu se blochează promovarea promovarea celor valoroși (3). Nu este nici pe departe cazul Universității Politehnica Timișoara.

Va urma

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *