Joia Mare sau Joia Patimilor

Joia Mare sau Joia Patimilor

- in Locale, Social, Stiri
0

Joi 16 aprilie, seara, în toate Bisericile Ortodoxe, se săvârșește Denia celor 12 Evanghelii. Și la Catedrala mitropolitană din Timișoara se va susține slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri, oficiată de către înaltpreasfințitul părinte Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, dar de data aceasta fără credincioși.

În Joia Mare, Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Isus Hristos, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda. În Vestul țării, o familie care prepară pâinea pentru Paște, pentru biserică, o aduce acum cu vase noi, cu lumânări și vin, pentru a rămâne până la Pașți. Din Joia Mare până în ziua de Paști se zice că nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toacă.

În tradițiile românilor, Joia Mare se mai numește Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriță. Ea este termenul până la care femeile trebuiau să termine de tors cânepă.

Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morți. Acum se face ultima pomenire a morților din Postul Mare. În Oltenia și acum se fac în zori, în curți și / sau la morminte focuri pentru morți din boz sau nuiele; se spune că ele închipuiesc focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa în curtea arhierească, să se încălzească la el, când Iuda l-a vândut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfântul Petru, când s-a lepădat de Hristos”, explică crestinortodox.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *