Jihad financiar asupra firmelor

Jihad financiar asupra firmelor

- in Economie, National, Stiri
0

Lista documentelor pe care o companie trebuie să le depună la ANAF pentru înregistrarea la TVA (sau păstrarea acestui statut) a depășit, deja, sfera ”abuzivă” și ”exagerată” pe care o acuză mediul de afaceri :

Companiile trebuie să pregătească și un dosar cu documente diverse, care să fie puse la dispoziția Fiscului în situația în care acesta consideră că are nevoie de clarificări suplimentare înainte de a soluționa cererea înaintată de agentul economic.

Potrivit unui document emis de ANAF zilele trecute (în chiar luna ianuarie 2016), aflat în posesia cursdeguvernare.ro, Fiscul solicită companiilor inclusiv documente care țin de strategia de dezvoltare a unei firme, de tipul planului de afaceri.

Suplimentar: în lista documentelor solicitate de ANAF pentru clarificare se găsesc șiacte care deja se află în posesia instituției – o situație care aruncă semne de întrebare asupra eficienței sumelor cheltuite pentru informatizarea Fiscului.

lista

  •  fotocopii conform cu originalul ale contractelor încheiate
  • -lista furnizori/clienți
  • – un plan de afaceri
  • – lista mijloacelor fixe
  • – evidența financiar-contabilă

Documentul adresat de ANAF contribuabilului se termină dur :

administratorului i se atrage atenția că nu poate amâna decât o singură dată prezentarea la fisc cu dosarul, că ANAF decide dacă aprobă sau nu amânarea întâlnirii și că, în caz de neprezentare, companiei i se anulează înregistrarea în scop de TVA (lucru care, practic, înseamnă faliment).

Ca de obicei, ANAF mizează pe teama companiei: fie că nu primește prelungirea înregistrării la TVA, fie că urmează controale la sânge.

Sursa:cursdeguvernare.ro.