IPJ Timiș a început ancheta asupra celor care au adus porci suspecți de pesta africană în Timiș

IPJ Timiș a început ancheta asupra celor care au adus porci suspecți de pesta africană în Timiș

- in Eveniment, Locale, Stiri
0

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a informat duminică, 27 ianuarie, că polițiștii au declanșat ancheta asupra indivizilor care au adus pesta porcină africană în Timiș.

Se află în desfășurare o anchetă făcută de către IPJ Timiș, cu care noi colaborăm. Sunt cercetate persoanele care au derulat sau au avut legătură cu transportul de porci neautorizat, fără control sanitar veterinar, așadar ilegal, și care au adus în Timiș porcine suspecte de pestă africană. Noi suntem în contact permanent cu polițiștii pe această temă. Virusul pestei porcine africane a fost detectat în probele trimise de noi, la laboratorul special de la Satu Mare. Acum așteptăm confirmarea de la laboratorul național de referință de la București. Până cel târziu marți 29 ianuarie trebuie să primim buletinul cu confirmarea”, a spus dr. Adrian Popa, directorul DSVSA Timiș.

Medicii veterinari specialiştii solicită în continuare crescătorilor de porcine să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcior, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate face doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitar- veterinară locală. Până la data apariţiei rezultatului de laborator au murit 23 porcine.

Gh. M.