Invitație către bănățeni! Semnați petiția ”Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline!”

Invitație către bănățeni! Semnați petiția ”Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline!”

- in Actualitate, Locale, Politica, Stiri
0

PES activists România a inițiat petiția ”Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline! Pentru crearea  unei cetățenii europene”, de aceea bănățenii sunt îndemnați să iscălească acest document foarte important pentru țara noastră.

Uniunea europeană are nevoie de  nouă abordare a politicilor europene, trebuie să creștem implicarea cetățenilor europeni în construcția viitorului Uniunii Europene. Fiecare cetățean european trebuie sa simtă apartenența la construția europeană și să își aducă aportul propriu, fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să contribuie la dezvoltarea UE prin transpunerea viziuni cetățenilor săi referitoare la construcția europeană.

Uniunea Europeană trebuie sa fie un organism viu, în permanentă schimbare a abordărilor în funcție de nevoile și asteptările cetățenilor săi. Petiția inițiată de PES activists România ”Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline! Pentru crearea  unei cetățenii europene” vizează reglementarea cetățeniei europene, care este consacrată prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (art. 20), conferă tuturor persoanelor care au naționalitatea unui stat membru o serie de drepturi. De la teorie la practică și de la norma juridică la realitatea din teren este cale lungă”, a precizat Alexandru Iovescu, vicepresedinte PES România.

Cetățenia europeană este un concept juridic care trebuie să devină realitate pentru a putea fi valorificată de toți cetățenii europeni, și în consecință de români. Ea trebuie să le protejeze interesele, să le ofere oportunități egale de dezvoltare personală și profesională, să stimuleze participarea la viața politică a UE și să dezvolte o identitate europeană.

Din păcate, absența unui statut clar face ca cetățenia europeană să fie și ușor de pierdut. De exemplu, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va conduce la pierderea statutului de cetățean european pentru milioane de persoane.

Odată cu aderarea la UE, cetățenii români au avut posibilitatea să călătorească, să muncească și să studieze oriunde în spațiul comunitar. Aceștia au cunoscut, nu fără eforturi și sacrificii, ce înseamnă Uniunea Europeană. Fără îndoială, România a beneficiat enorm de pe urma apartenenței la UE.

Există totuși situații în care românii nu au sentimentul că sunt tratați ca cetățeni europeni cu drepturi depline. Aceasta este o realitate care impune nu o critică agresivă, compulsivă și irațională la adresa instituțiilor europene, ci o discuție constructivă, deschisă și argumentată, atât la nivel național, cât și european, în vederea consolidării cetățeniei europene și a asigurării depline a drepturilor pentru toți cetățenii europeni.

Uniunea Europeană nu poate funcționa și nu poate fi cu adevărat puternică și coezivă dacă, dincolo de norma juridică, cetățenii săi nu beneficiază de un statut care să garanteze drepturile pentru toți și să le dea forță în această construcție comună. Este momentul ca liderii Uniunii Europene, precum și reprezentanții tuturor statelor membre să conștientizeze nevoia de a readuce cetățenii spre proiectul comun european și să promoveze un proiect al cetățeniei europene care să anuleze diferențele la nivel european.

Petiția va fi depusă la Parlamentul European și integrată în demersuri similare demarate în alte state membre pentru crearea cetățeniei europene.

Mai multe detalii aici: http://www.pes.ro/cetatenieeuropeana/

Puteți semna aici: https://petitieonline.ro/petitie/12286150

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *