Investiții de un milion de euro în 2019, la Stațiunea Agricolă Lovrin

Investiții de un milion de euro în 2019, la Stațiunea Agricolă Lovrin

- in Actualitate, Agricultura, Economie, Locale, Stiri
0

Un obiectiv important, în 2019, pentru Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin din județul Timiș este reabilitarea clădirilor,  în care se află sediul central.

Marinel Horablega, directorul SCDA Lovrin, a explicat că sumele sunt prevăzute deja din buget. În plus, este vorba de investiții în stația de selectare, refacerea a două magazii mari pentru cereale și două urscătoare pentru plante furajere. De asemenea, în această vară va fi omologat încă un soi de grâu.

“Am primit rezultatele că a trecut toate testele”, a subliniat Horablaga.

Va mai fi omologat un soi de cânepă, după o testare de doi ani. Profesorul Nicolae Dragomir a mai trimis un soi de loliu peren pentru omologare, la ISTIS,  după ce a fost testat un an, cu rezultate foarte bune. “Sunt și aspecte dificile, în ceea ce privește viitorul culturilor, încă de la începutul anului 2019. Stăm destul de rău cu starea semănăturilor. Să vedem cum vom ieși în primăvară. Deși am semănat la timp, din cauza secetei foarte mari, nu a răsărit aproape nimic. Vorbim de grâu, orz, ovăz. Rapița cred că e compromisă. Nu știu dacă va mai scăpa”, a spus Horablaga.

În campania 2018 -2019 la SCDA Lovrin, au fost semănate 600 de ha de grâu, 200 de ha de orz,  60 ha de rapiță, 100 de ha de ovăz de toamnă.

„Pot spune că 2019 începe bine pentru SCDA Lovrin. În total, bugetul nostru se ridică la 10 milioane de lei într-un an. Investițiile ce urmează să le facem sunt în jur de 1 milion de euro după calculele noastre”, spune Horablaga.

Gh. M.