Întârzieri în implementarea a 32 de proiecte europene. Primăria Timișoara le prelungește

Întârzieri în implementarea a 32 de proiecte europene. Primăria Timișoara le prelungește

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Primăria Timișoara a înregistrat întârzieri în ceea ce privește implementarea a 32 de proiecte finanțate cu bani europeni, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. În aceste condiții, marți seara, în ședința Consiliului Local Timișoara, s-a aprobat prelungirea sau etapizarea lor, având în vedere că termenul de finalizare este data de 31 decembrie 2023.

Urmează o serie de 32 de proiecte asemănătoare. Toate se referă la, o spun blând, incapacitatea de a finaliza proiectele europene la termen, adică la 31 decembrie 2023. Nici măcar nu sunt toate proiectele. Mă aștept la o nouă ședință care să mai aibă câteva pe care eu le-am identificat și care nici ele nu sunt finalizate. Voi vota aceste proiecte, pentru că altfel ar însemna că ele vor fi blocate. Dintr-un calcul sumar, cam 140 milioane lei sunt sumele pe care bugetul local va trebui să le acopere în cursul anului viitor sau sume etapizate. Dar, până la urmă, tot pierdute din Programul Operațional Regional din acest moment și trimise către Programul Operațional Sănătate sau alte programe operaționale. Este trist, mai ales că sumele acestea vor fi acoperite dintr-un nou credit și asta înseamnă un plus de îndatorare pentru municipiul Timișoara în anii care urmează. Orice exercițiu financiar european are un termen de implementare, până când fondurile pot fi rambursate din sume provenind din zona europeană. Iar după data limită, în cazul nostru 31 decembrie 2023, până în 31 decembrie 2024 proiectele pot fi continuate, dar plățile pot fi efectuate exclusiv din bugetul local. După 2024, ceea ce sperăm din tot sufletul să nu se întâmple, înseamnă o pierdere completă a proiectelor cu co-finanțare europeană”, a afirmat Dan Diaconu, consilier local PNL, înainte ca proiectele să fie supuse votului.

Programul pe care-l închidem acum, pe 31 decembrie, este Programul Operațional 2016 – 2020, plus trei ani prelungirea pentru finalizarea implementării. Noi suntem în această prelungire. În 2020, în septembrie, cu trei luni înaintea finalizării programului și fără să intrăm pe cei trei ani de prelungire, gradul de absorbție al Primăriei Timișoara pe contracte semnate era de 0,22%. Astăzi suntem aproape de 90% și vom termina acest an mult peste 90%, undeva spre 95%. O parte din proiecte au mers mai greu decât ne-am așteptat și vor fi fazate. Fazarea este un exercițiu absolut normal, în care prioritatea e să ne asigurăm implementarea proiectului. Vă pot asigura că pe POR-ul nou care a început în acest an, Primăria Timișoara nu va mai fi în această situație, să rămânem corigenți, să ne salvăm la examenele din toamnă, ci să avem o capacitate de absorbție ridicată. Probabil încă din acest an vom avea primele plăți pe noul POR, care vor fi plăți de peste 100 milioane lei și vor fi pentru primărie un record ca în primele luni de POR să absoarbă zeci sau chiar sute de milioane de lei”, a explicat Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei.

În discuție a intervenit și Radu Țoancă, consilier local PSD, care i-a solicitat primarului Fritz să redacteze un material scris din care să reiasă „impactul bugetar concret și coerent al acestor prelungiri de proiecte pentru anul 2024. Fie că vorbim de zeci de milioane sau de sute de milioane, este clar că noi trebuie să știm acest lucru din timp, pentru a vedea cum croim proiectul de buget pe anul viitor. Este clar că sunt restanțe ale unor proiecte duse în proporție foarte importantă către sfârșit și este păcat să le pierdem. Dar trebuie să știm câți bani ne costă anul viitor, pentru că est clar că dacă vorbim de sume importante din bugetul local, va trebui să renunțăm la alte proiecte sau chiar la cheltuieli de funcționare”.

Prezentați cifre absolut manipulatoare. Nu puteți aștepta grad de absorbție în anul în care se semnează contractele de finanțare, e absurd. Lucrul ăsta nu se întâmplă niciunde în lume, marea majoritate a contractelor de finanțare sunt semnate în anul 2020. Cum ați vrea să avem absorbție când atunci se semnează contractele de finanțare?”, a precizat Dan Diaconu.

În final, toate cele 32 de proiecte de hotărâre cu privire la investițiile europene au fost aprobate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *