Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara sărbătorește 26 de ani de la înființare

Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara sărbătorește 26 de ani de la înființare

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara (IBCT) sărbătorește 26 de ani de la înființare, în 2019, iar joi, 24 octombrie, au început manifestările, care vor ține trei zile, cu o gală la Opera Națională Timișoara, de la ora 18.30.
De asemenea, conferința științifică Timișoara CardioCulture se va desfășura în Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, timp de două zile, în perioada 25-26 octombrie.

Jumătate din decesele zilnice din România se datorează bolilor cardiovasculare, iar 90% sunt din cauza aterosclerozei. Această boală este prevenibilă, în proporție de 80%, dar este și tratabilă. Medicii de la IBCV Timișoara fac în fiecare zi toate procedurile complete. Mesajul doctorilor este că starea de sănătate cardiovasculară a omului ține de sistemul imunitar. Medicii salvează vieți și le prelungește cu 10 ani. Cu atât a crescut speranța de viață în ultimii ani, în țările cu tradiție din Occident, datorită abordării complete din sistemul medical. De aici, 7-8 ani se datorează cardiologilor. Scăderea mortalității se datorează civilizației unei comunități, a modului în care fiecare înțelege să pună preț pe viața lui, să aplice măsuri simple: mișcare, alimentație, control periodic la medic și fără fumat, apoi, dacă e cazul, omul ajunge la medici să fie tratat, în caz de boală. Din păcate, în continuare în România, speranța de viață este mai mică cu câțiva ani decât în vestul Europei. Contează ce sistem de sănătate ai ca să fii sănătos. În același timp contează să ai o comunitate sănătoasă din punct de vedere social, cultural, economic. Cum scădem decalajul cu Vestul? Noi, cardiologii, l-am redus. Niciodată nu am fost mai puternici ca acum. Sistemul medical al cardiologiei la IBCV Timișoara e la nivelul Occidentului”, a declarat prof. univ. Dr. Dan Gaiță, joi 24 octombrie.

IBCV Timișoara este unicul institut de orice profil medical din zona de vest a României. Deservește peste 2 milioane de cetățeni, dar de fapt este o instituție de importanță națională. Anul trecut când au fost evoluați toți pacienții externați, s-a constatat că toate cele 41 de județe ale României au avut pacienți la IBCV Timișoara.

La IBCV Timișoara, în 2018, au fost tratați externați peste 8.500 de pacienți. Tot aici se derulează 15 programe naționale de sănătate. În 2018, au fost introduse patru proceduri noi, care se aplică numai în marile centre medicale din Occident. Suntem competitivi, facem lucruri foarte bune. Avem medici și personal mediu de excepție. Suntem un spital al porților deschise. Din totalul cazurilor, 45% reprezintă urgențe care vin toate județele din zonă. Tratăm toate cazurile de infarct miocardic acut în primele 12 ore din regiunea de vest. Suntem singurii care avem un serviciu de permanență. Numai în 2018 am tratat 1.100 de pacienți cu infarct miocardic acut. Asta înseamnă că avem un sistem care funcționează foarte bine la IBCV Timișoara. Avem cea mai bună chirurgie cardiacă din România. Suntem singurul institut din România care are și o secție de recuperare cardiovasculară”, a explicat conf. univ. dr. Luca Tudor, managerul IBCV Timișoara. Două proiecte de viitor sunt deschiderea unui compartiment de chirurgie cardiacă pediatrică și transplantul cardio.
Gh. M.