Inspectorul școlar general Marin Popescu despre învățământ în vremea coronavirusului

Inspectorul școlar general Marin Popescu despre învățământ în vremea coronavirusului

- in Actualitate, Educatie, Locale, Stiri
0

Marin Popescu a ajuns inspector școlar general de Timiș în plină pandemie de coronavirus. Este pentru a doua oară când este în fruntea învățământului preuniversitar timișean, dar acum situația este cu totul diferită. Marin Popescu vorbește despre scoala la distanță, despre rolului părinților și al dascălilor, dar și despre calendarul examenelor sau când se vor relua cursurile.

Anumite informatii distribuite pe rețelele de socializare care dau date precise despre reluarea cursurilor în România sunt doar povesti, spune inspectorul școlar general de Timiș.

Nu s-a stabilit o dată a reluării cursurilor, pentru că totul depinde de contextul național, și chiar și de cel european, creat de pandemia de coronavirus. Încă nu se cunoaște exact un termen, acesta va fi anunțat atunci când situația de acum se va redresa. Cu siguranță, data și modul de reluare al cursurilor vor fi anunțate public în timp util, astfel încât activitatea să își urmeze cursul firesc de până acum”, ne-a declarat Marin Popescu.

În contextul actual, mesajul autorităților din România este acela de a sta în casă și de a respecta cu atenție maximă reglementările în vigoare, iar șeful I.Ș.J.T. transmite insistent același mesaj. „Nu ieșiți din casă, aplicați foarte strict măsurile de igienă explicate de medici, respectați distanța socială, păziți-vă cât mai bine!”, ne îndeamnă și prof. Marin Popescu.

Ce se întâmplă la ora actuală în învățământul preuniversitar din județul Timiș? „Vorbind despre învățământul preșcolar, reamintesc că elevii din grădinițe își desfășoară activitățile în familie, ceea ce face ca Inspectoratul Școlar Județean Timiș să nu poată monitoriza nivelul lor de pregătire. Acum sunt în grija părinților, care se ocupă și de instruirea lor. La grupele mari și mijlocii au programă școlară adecvată vârstei lor, părinții trebuie să insiste pe comunicare, scris, colorat, noțiuni de matematică, ceea ce presupune un efort mai mare din partea familiei lor în această perioadă de timp”, mai spune Marin Popescu.

Cum una din măsurile esențiale de prevenire a răspândirii temutului virus se referă la evitarea aglomerației (iar deplasarea la și de la școală, precum și desfășurarea activităților de învățare presupun întâlnirea unei mulțimi de persoane), este evident că ȘCOALA s-a mutat în spațiul virtual.

De câteva săptămâni, educația a luat forma învățământului la distanță. Din dorința de a spijini profesorii în transmiterea cunoștințelor, Ministerul Educației a pus la dispoziția elevilor și a cadrelor didactice o platformă online (care nu este singura, n.a.), unde se țin ore și se face evaluarea elevilor, se dau note. S-a insistat pe ideea ca lecțiile să nu dureze mult, în condițiile actuale, pentru ca sănătatea elevilor să fie protejată cât mai mult posibil. Spre a evita ridicarea nivelului de stres, M.E.C. a recomandat ca transmiterea cunoștințelor să dureze 20 – 30 de minute, iar feed-back-ul (verificarea lor, n.a.) să țină 10 minute”, declară prof. Marin Popescu.

Șeful I.Ș.J.T. susține că ar fi foarte bine ca profesorii să lucreze în plus cu elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, având în vedere că la un moment dat ei vor avea de susținut examenele naționale de capacitate sau de bacalaureat. „Cu acordul elevilor din aceste clase și al părinților lor, cadrele didactice pot desfășura activități suplimentare (față de ceea ce dau la clasă spre studiu, n.a.), pentru pregătirea unor anumite teme, subiecte pe care consideră că trebuie și că este bine să insiste, mai pot face recapitulări etc.”.

Este evident că, dată fiind situația actuală, calendarul celor două examene naționale de evaluare, cât și cel al admiterii în liceele și școlile profesionale vor suferi modificări. La fel se va întâmpla și cu graficele examenelor pentru evaluarea și mișcarea cadrelor didactice (titularizări, supliniri, transferuri ș.a.).

Toate calendarele vor fi reconfigurate și vom avea noi date pentru toate aceste examene, dar aceste informații vor fi anunțate la momentul potrivit, când vom ieși din criza prin care trece întreaga omenire. Principala noastră grijă este, deocamdată, să fim sănătoși și să o scoatem cu bine la capăt“.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *