Inspectorii ABAB au descoperit cauza poluării pârâului Doman din Caraș-Severin

Inspectorii ABAB au descoperit cauza poluării pârâului Doman din Caraș-Severin

- in Locale, Social, Stiri
0

Administraţia Bazinală de Apă Banat s-a autosesizat, în legătură cu o posibilă poluare a pârâului Doman, în Reșița. De aceea în dimineața zilei de 18 februarie, au fost mobilizate autorităţile responsabile – Garda de Mediu Caraș-Severin, S.C. Aquacaraș S.A. și Primăria Reșița, apoi a fost formată o echipă de specialişti.

Inspectorii au reușit să identifice sursa deversării apei prin gura de canalizare, din Centrul Civic al orașului: este vorba de o avarie la canalizarea menajeră care a condus la scurgerea apelor menajere la canalizarea pluvială. Conform autorizației de gospodărire a apelor nr. 50/2019 și a documentației care a stat la baza emiterii acesteia, în municipiul Reșița toate apele pluviale și menajere de pe raza municipiului sunt colectate, canalizate, epurate și evacuate în râul Bârzava, prin două guri de canalizare, fiind interzise alte evacuări directe. Analizele de laborator, efectuate de ABA Banat în toată perioada de investigație a evenimentului la apa din această conductă de evacuare, la apa din pârâul Doman şi în amonte de deversare, au arătat că este vorba de apă menajeră neepurată, care are un conținut mare de substanțe organice, detergenți, amoniu și un conținut nesemnificativ de metale grele, nuanța roșiatică putând fi dată de un colorant sau altă materie organică ce poate reda această nuanță. În acest sens, se poate afirma că nu este confirmată poluarea cu metale sau alte substanțe toxice pentru mediu, pe pârâul Doman.

Conform Legii Apelor, măsurile aplicate de echipa de control formată din inspectorii ABA Banat și cei de la Garda de Mediu Caraș-Severin sunt următoarele: 1. Avertisment, către S.C. Aquacaraș S.A., pentru nerespectarea prevederilor autorizației de gospodărire a apelor privind evacuarea apelor uzate menajere. 2. Să fie identificat exact locul în care canalizarea de ape menajere este avariată și să fie realizate lucrările de remediere. Termenul de realizare este până în 31 martie 2020.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *