A inceput ancheta impotriva „jupanilor” din Universitatea Politehnica Timisoara

A inceput ancheta impotriva „jupanilor” din Universitatea Politehnica Timisoara

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Se strânge tot mai tare lațul în jurul “jupânilor” din Universitatea Politehnica Timișoara. Conducerea instituției de învățământ superior din capitala Banatului va răspunde în fața legii pentru că menține mai multe persoane ce au împlinit vârsta de pensionare pe funcții de conducere. Acest lucru este strict interzis de Carta UPT, dar rectorului Viorel Șerban nu îi pasă. Are de plătit “datorii morale” la tinerii pensionari.

Riscă pușcăria pentru că vor să fenteze legea…

Profesorul universitar Ilare Bordeașu a fost chemat recent ca martor, pentru a da declarații la poliție, după ce făcuse o plângere la procuratură, sesizând abuzurile inexplicabile din UPT. Conducerea UPT este cercetată pentru abuz în serviciu, iar cei vinovați riscă între 2 și 7 ani de închisoare, conform Art. 297 CP. „Am susținut în fața anchetatorilor exact ce am prezentat și în presă. Am argumentat pe articole de lege. Mi-am prezentat punctele de vedere. Mai ales că a noastră cartă este în concordanță cu legea. Prin hotărârea senatului 63 din 30 septembrie 2013 s-a reiterat menținerea poziției cu privire la încetarea funcției de conducere de către persoanele care au atins vârsta de 65 de ani, prevazuta în  art.2 din  hotărârea senatului nr. 28/28.06.2012 (Metodologia de aprobare a menţinerii calităţii de titular în învăţământ/cercetare după împlinirea vârstei de pensionare)Prelungirea de activitatea trebuie dată ținându-se cont că există persoane care pot să preia cursurile celor care se pensionează, iar ei să fie ținuți la plata cu ora. Articolul 210 din Carta UPT prevede expres să respecte Constituţia, legile, Carta şi reglementările proprii ale universităţii, a declarat pentru banatulmeu.ro, profesorul universitar Ilare Bordeașu.

Carta UPT și hotărârile Senatului călcate în picioare…

Situația pare complicată pentru „jupânii” ce nu vor să se dea pensionați, dar și pentru cei ce îi țin în spate. Sindicatul Liber din Universitatea Politehnica Timișoara (SLUPT) a deschis la rândul său o acțiune în instanță împotriva conducerii UPT. Doi decani: Nicolae Vaszilcsin (Chimie) și Inocenți Maniu (Mecanică), prodecanul Ivan Bogdanov (Electronică și Telecomunicatii), dar și prorectorul Corneliu Davidescu au împlinit 65 de ani. Nu vor însă să renunțe la funcțiile de conducere și salariile mari. Rectorul UPT, Viorel Șerban are datorii morale la toți proaspeții pensionari care l-au susținut  la ultimele alegeri pentru funcția de rector. Șerban va ajunge și el, evident cu încălcarea hotărârilor Senatului și a Cartei UPT,  pentru câteva luni, să conducă UPT din postura de tânăr pensionar.

Mințile strălucite de la UPT sfidează cu bună știință Carta UPT si hotărărilor senatului, după cum se poate vedea mai jos.

Personalul pensionat , respectiv care a atins varsta de pensionare nu poate ocupa functii de conducere sau de administrare in universitate, la niciun nivel. Mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel, inceteaza de drept la implinirea varstei de pensionare”, se arată la articolul 206, paragraful 5 din Carta UPT.

“Conform O.U.G. 21/31.05.2012, prin excepţie de la prevederile art.289, alin.(1), (2) şi (4) ale Legii 1/2011, senatul universitar poate aproba, pe baza prezentei Metodologii, menţinerea calităţii de titular în UPT a cadrelor didactice care au împlinit vârsta de pensionare. Deţinerea unor eventuale funcţii de conducere încetează de drept la împlinirea vârstei de pensionare”  se arată la articolul 2 din hotărârea senatului nr. 28/28.06.2012.

„Mandatele persoanelor care deja au implinit vârsta de 65 ani vor înceta imediat după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, iar mandatele persoanelor, care vor implini vârsta de 65 de ani pe parcurs, vor inceta în prima zi după ce această vârstă va fi implinită”, se arată la articolul 2 din  hotărârea senatului nr.63/30.09.2013.