INCEMC a prezentat avantajele oferite de autonomia energetică a clădirii Laboratorului de energii regenerabile – fotovoltaic

INCEMC a prezentat avantajele oferite de autonomia energetică a clădirii Laboratorului de energii regenerabile – fotovoltaic

- in Economie, Locale, Stiri
0

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată – INCEMC – Timişoara a prezentat avantaje oferite de autonomia energetică a clădirii Laboratorului de energii regenerabile – fotovoltaic.

Laboratorul este autonom din punct de vedere energetic, atât datorită energiei electrice furnizate de 1.200 mp. de celule fotovoltaice, de diferite tipuri, amplasate pe hala INCEMC cât şi datorită sistemului geotermal de climatizare. Pe lânga sistemul fotovoltaic ”on grid” de 80kW, cuplat prin intermediul a nouă invertoare de putere cu rețeaua de energie electrică, laboratorul mai dispune și de un sistem solar fotovoltaic complet independent (off grid) de 10 kW, realizat în topologie magistrală de curent alternativ. Surplusul de energie generat în timpul zilei este injectat în rețeaua naționala și parțial stocat în acumulatori pentru a asigura necesarul de energie pe timpul nopţii, cu ajutorul invertoarelor de curent continuu.

Sistemul de climatizare al clădirii este de tip geotermal, cu pompă de căldură apă-apă, producere simultană de agent termic, apă rece/caldă şi recuperare de energie.

În cadrul institutului se derulează proiectul cu titlul „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Organismul Intermediar – Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, în calitate de Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, având o valoare totală de 36.922.000,00 lei (asistenţa financiară nerambursabilă 30.000.000,00 lei, din care: 26.529.000,00 lei de la Uniunea Europeană – prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi 3.471.000,00 lei de la bugetul naţional).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *