În Timiș, nu există niciun caz de pesta porcină și este permisă vânzarea porcilor direct din gospodărie

În Timiș, nu există niciun caz de pesta porcină și este permisă vânzarea porcilor direct din gospodărie

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

DSVSA Timiș atenționează că, în județ, nu există niciun caz de pesta porcină africană sau alte boli infectocontagioase majore de aceea este permisă vânzarea porcilor direct din gospodărie, dar târgurile de animale sunt închise.

Cerințele pentru sacrificarea porcilor în gospodării presupun consultarea medicului veterinar din circumscripție în următoarele cazuri: identificarea individuală prin crotalii auriculare a porcinelor, cazuri de îmbolnăvire sau suspiciune de boală a animalelor, obținerea de documente sanitare veterinare în cazul cumpărărilor și vânzărilor și examinarea trichineloscopică a cărnii de porc sau mistreț, imediat după sacrificare.  De asemenea, după sacrificare este recomandată zvântarea și răcirea cât mai rapidă a carcaselor și organelor.

În ceea ce privește comercializarea cărnii și preparatelor din carne de porc este obligatoriu ca semicarcasele și piesele tranșate să provină doar de la animale sacrificate în abatoare autorizate sanitar veterinar. Transportul acestor produse trebuie să se efectueze doar cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar, abatoarele fiind obligate să elibereze certificat sanitar veterinar pentru fiecare transport. Vânzarea directă către consumatorul final al acestor produse, neapărat însoțite de documente de proveniență și conformitate, se poate face doar în cadrul unităților autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor: piețe agroalimentare, supermarket-uri, magazine alimentare“, atenționează DSVSA Timiș.

Gh. M.