“Uniunea Europeană va rămâne un puternic susținător al unui spațiu cibernetic deschis, sigur și de încredere!”.
În sediul Parlamentului European de la Bruxelles, s-a desfășurat o conferință pe tema sustenabilității sistemului global digital, cu o participare internațională importantă, miercuri seara.
Într-o sală arhiplină, au fost prezenți reprezentantul șef Huawei în fața instituțiilor UE, președintele grupului de lucru orizontal al Consiliului UE pe probleme informatice – Reprezentanța Permanentă a Finlandei în UE, secretarul general al Organizației Europene a Securității Cibernetice (ECSO), directorul Institutului Taihe, reprezentantul legal din domeniul comerțului internațional și al reglementării UE, partener la Steptoe & Johnson LLP, directorul pentru afaceri externe din Grupul Vodafone, directorul general al Asociației Europene de Telecomunicații Competitive (ECTA), europarlamentari, jurnaliști internaționali renumiți.
Organizator al evenimentului major a fost vicepreședintele Comisiei IMCO din Parlamentul European, Maria Grapini, iar coorganizatori colegi ai europarlamentarului, din alte trei grupuri politice din Legislativul european.
Evenimentul, deschis chiar de către europarlamentarul român, s-a desfășurat pe trei paneluri de interes major: Securitatea cibernetică: promovarea încrederii, transparenței și cooperării, Dispute în comerț: punerea lanțului de aprovizionare global în pericol, respectiv Cooperarea digitală internațională: consolidarea pe fiecare continent a punctelor forte pentru dezvoltarea unei suveranități digitale europene.
Maria Grapini a declarat, din start că securizarea sistemelor de rețea și informații în Uniunea Europeană este esențială pentru menținerea economiei online funcționale, pentru asigurarea prosperității, pentru protejarea pieței interne, dar și a consumatorului.
“În prezent, lumea devine din ce în ce mai digitalizată și avansează tehnologic, zilnic. În calitatea mea de membru și vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă si Protecția Consumatorului, știu cât de important este să avem un sistem digital global sustenabil și eficient. Securizarea sistemelor de rețea și informații în Uniunea Europeană este esențială pentru menținerea economiei online funcționale, pentru asigurarea prosperității, pentru protejarea pieței interne, dar și a consumatorului. Uniunea Europeană lucrează pe mai multe fronturi pentru a promova rezistența cibernetică”, a declarat Maria Grapini.
Gazda evenimentului a făcut referire și la Agenția pentru Uniunea Europeană pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA), organism esențial în ecuația unei securități cibernetice europene moderne.
“Creșterea pieței cibersecurității în UE – în ceea ce privește produsele, serviciile și procesele – este reținută în mai multe moduri, tot din cauza lipsei unui sistem de certificare a cibersecurității recunoscut în întreaga Uniune. Prin urmare, Comisia a prezentat o propunere de creare a unui cadru de certificare a Uniunii Europene cu ENISA la baza sa. Legea privind securitatea cibernetică conferă agenției un mandat permanent, împreună cu resurse financiare și umane mai mari. Acest lucru va asigura că ENISA poate oferi sprijin statelor membre, instituțiilor UE și întreprinderilor din domenii cheie, inclusiv punerea în aplicare a Directivei din domeniu”, a mai punctat vicepreședintele Comisiei IMCO, Maria Grapini.
Europarlamentarul român s-a referit și la amenințările legate de securitatea informațiilor, la dispariția granițelor în ceea ce privește tehnologiile digitale, la rolul Uniunii Europene în dezvoltarea unei economii digitale globale deschise și bazate pe reguli, la finanțarea participativă și la nevoia majoră de protecție a cetățenilor, consumatorilor europeni.
“Tehnologiile digitale nu cunosc granițe. Acestea tranșează limitele, sectoarele și disciplinele, deschizând noi oportunități care transformă societățile și economiile. În același timp, ca și comunitate globală, ne confruntăm cu întrebări despre securitate, echitate, etică și drepturile omului, într-o epocă digitală. Iar mijloacele și nivelurile actuale de cooperare internațională sunt inegale la provocări. Cooperarea între domenii și peste granițe este esențială, protejând în același timp riscurile și consecințele nedorite”, a mai spus Maria Grapini, organizatorul evenimentului internațional.
În finalul discursului, europarlamentarul român a insistat pe nevoia unei cooperări digitale eficiente între guverne, sectorul privat și societatea civilă, pentru a asigura un viitor digital sigur, în conformitate cu legislația internațională privind drepturile omului.
“Uniunea Europeană va rămâne un puternic susținător al cooperării în cadrul global pe probleme precum drepturile omului, securitatea, tehnologia, dezvoltarea durabilă și diplomația, permițând astfel un spațiu cibernetic deschis, sigur și de încredere!”, a mai declarat europarlamentarul Maria Grapini.
Maria Grapini invitată la Ziua Recoltei, în capitala României
Europarlamentarul Maria Grapini se dedică, de peste un deceniu, cauzelor umanitare, destinate celor în nevoie, în Timișoara, dar și în țară.
Maria Grapini a fost președintele Rotary Club Ripensis Timișoara fiind și în prezent un rotarian dedicat. Prin Clubul în care activează, de-a lungul anilor, s-au strâns fonduri generoase pentru dotări de spitale, construcția unui cămin de bătrâni la Timișoara, susținerea de acțiuni caritabile destinate persoanelor aflate în cea mai mare nevoie.
Sâmbătă, 19 octombrie, europarlamentarul a fost invitat să participe, în București, la evenimentul numit Ziua Recoltei. Fondurile adunate vor fi direcționate pentru susținerea Asociației Prietenia.
„Sunt onorată să fiu invitată la o acțiune pur românească! Susțin România, în Parlamentul European, ori de câte ori am ocazia, susțin valorile și tradițiile noastre, pentru că avem cu ce ne mândri! Dacă este să mă refer la Ziua Recoltei, sunt convinsă că tradițiile de toamnă ale românilor sunt cele mai frumoase, simbolizând belșugul de care trebuie să avem, cu toții, parte!„, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.
Gh. M.