În atenția bolnavilor de HIV!

În atenția bolnavilor de HIV!

- in National, Sanatate, Stiri
0

O mare compania farmaceutică prezentă în România din anul 2015 anunță lansarea de molecule generice pentru tratamentul pacienţilor cu infecţie HIV.

Compania va introduce pe piaţa din România medicamentul Darunavir, în două doze- 400 mg și 600 mg, dar și combinaţia Emtricitabină/ Tenofovir dispoproxil, oferind astfel pacienţilor HIV pozitivi alternative de tratament considerabil mai accesibile ca preț, în comparație cu variantele inovative existente deja pe piaţă. Alte molecule pentru tratamentul infecţiei HIV vor fi introduse pe parcursul anului 2018. O altă combinaţie, Tenofovir disoproxil, a fost lansată deja de către Mylan pe piața locală în cursul anului trecut.

Potrivit datelor Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), referitor la introducerea medicamentului generic Darunavir în licitaţiile din spitale – dacă cel puțin un produs generic ar fi introdus în 2018 – ar crea economii la bugetul național de sănătate de cel puțin 24,2 millioane lei (5,2 milioane euro). Astfel, reducerea cheltuielilor ar crește accesul pacienților din România la tratamentul pacienţilor cu HIV, totodată generând economii ce ar putea fi utilizate de către autorităţipentru a acoperi alte nevoi din sistemul de sănătate.

Cheltuilelile pentru tratamentul HIV în Programul Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA au urcat anul trecut la 286,7 milioane lei (circa 62 millioane euro), în timp ce valoarea întregii piețe de medicamente pentru tratamentul HIV a fost de 342,4 milioane lei (circa 75 milioane euro), potrivit datelor Cegedim, de la finalul lunii decembrie 2017.

Lansarea acestor medicamente completează implicarea companiei pe plan local în lupta împotriva HIV – atât prin accesul la tratamente de calitate, cât și prin suport în depistarea precoce a HIV – aceasta din urmă fiind realizată prin lansarea, anul trecut, a autotestului pentru depistarea HIV, un instrument inovator, unic în piață.

În aceeași direcție, Mylan, în parteneriat cu Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) și Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, a derulat o campanie educațională pentru testarea HIV și depistarea virusului încă din faza incipientă. Compania va continua să susțină comunitatea pacienților HIV din România prin proiecte care sprijină informarea în jurul acestui subiect.