În acest an, slujba Învierii oficiată la Penitenciarul Timișoara va fi urmărită de deținuți prin intermediul televiziunii cu circuit închis

În acest an, slujba Învierii oficiată la Penitenciarul Timișoara va fi urmărită de deținuți prin intermediul televiziunii cu circuit închis

- in Locale, Social, Stiri
0

Penitenciarul Timișoara are în custodie 771 de persoane private de libertate, care vor petrece sărbătorile pascale în acest loc. Urmare a unei conduite preventive în actualul context epidemiologic și cu respectarea normelor legale în vigoare, până la ora actuală în instituția amintită nu s-a semnalat nici un caz de infecție cu Covid-19.

În baza acelorași principii, administrația Penitenciarului Timișoara a decis difuzarea serviciilor religioase din Săptămâna Mare și din zilele de Paști prin intermediul studioului TV cu circuit închis, fiind deja efectuate demersurile necesare. Spre deosebire de anii anteriori, persoanele private de libertate nu vor fi prezente fizic la slujbele specifice acestei atât de speciale perioade a anului, ci doar spiritual.

Sfânta Liturghie a Învierii va fi oficiată de către preotul capelan al unității, părintele Dinu Ionuț (care activează aici de anul trecut), va fi înregistrată și transmisă tot prin intermediul televiziunii cu circuit închis/stației de radio-amplificare. Persoanele private de libertate vor mai putea urmări și slujbele religioase transmise prin grila programelor de televiziune recepționate în cadrul unității, fiind dispuse și măsuri pentru prelungirea semnalului TV. La solicitarea doritorilor, Sfintele Paști vor fi distribuite în dimineața Duminicii de Înviere în camerele de deținere.

În actualul context epidemiologic și ținând cont de măsurile de suspendare a exercitării unor drepturi pe durata stării de urgență pe teritoriul României aplicate în cazul persoanelor private de libertate, precum și de proximitatea Sărbătorilor Pascale, Administrația Națională a Penitenciarelor a promovat o serie de măsuri alternative. Aceste măsuri urmăresc să asigure un climat custodial optim, orientat spre ocrotirea demnității inerente persoanei umane și spre susținerea unei conduite pozitive într-un context general dificil. Măsurile impuse se reflectă inclusiv în organizarea și desfășurarea activităților specifice sărbătorilor pascale în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor!”, explică Ramona Bană, subcomisar de poliție penitenciară, purtător de cuvânt al Penitenciarului Timișoara, referindu-se la programul special de Paști din această instituție.

În fiecare an, cu ocazia zilelor considerate festive, meniul alocat deținuților cuprinde preparate cu specific tradițional. La sărbătorile pascale din anul în curs, meniurile pregătite pentru persoanele private de libertate, între altele, cuprind: pâine, mezeluri, brânză, ceai, ouă roșii, ceapă verde, ridichi, drob, ciorbă de miel/ porc/ vită/ pui, piure de cartofi cu friptură de porc/ vită/ miel/ pui – cu sos, cozonac, băutură răcoritoare fără zahăr, pilaf de orez cu carne de porc/ vită/ pui – în prima zi de Paști; pâine, mezeluri, ceai, ciorbă țărănească cu carne de porc/ vită/ pui, iahnie de fasole cu cârnați, cozonac, băutură răcoritoare fără zahăr, paste cu brânză – în Lunea Învierii.

Meniurile sunt alcătuite în funcție de regimul alimentar și de religia fiecărui deținut și includ suplimentul acordat prin lege pentru zilele festive, a cărui valoare financiară a fost majorată pe 8 aprilie de Ministerul Justiției.

Patricia Ștefan

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *