În 2018, în Timiș, au fost implementate 19 proiecte de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor

În 2018, în Timiș, au fost implementate 19 proiecte de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.R.P.E.C.A.) Timişoara a făcut bilanțul activităţii desfăşurate în anul 2018. Activitatea s-a desfăşurat în sala de video conferinţă a Instituţiei Prefectului Judeţul Timiş, în prezenţa comisarului șef Ciprian Popescu –  director adjunct al Agenției Naționale Antidrog, comisarului șef Dragoș Mihuț – șeful Serviciului Analiză Strategică, Planificare și Politici din cadrul Agenției Naționale Antidrog, subprefectului Daniel Cristian Franțescu, Ciprian Trocan, consilier al primarului Nicolae Robu şi a reprezentanţilor instituţiilor publice locale şi organizaţiilor neguvernamentale cu atribuţii în reducerea cererii şi ofertei de droguri la nivelul judeţului Timiş.

Şeful C.R.P.E.C.A. Timişoara a prezentat Raportul de activitate pe anul 2018, la nivelul Centrului Regional Timişoara (Centrele Judeţene Timiş, Arad şi Caraş-Severin). De asemenea, a evidenţiat evoluţia fenomenului drogurilor în România şi noua abordare a problematicii antidrog, care se va axa pe obiectivele Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020, cu urmărirea atentă a executarii activităţilor din Planul de acţiune. Acestea vor fi subsumate acţiunilor specifice, vizând cei doi piloni, şi anume reducerea cererii şi ofertei de droguri.

Pe plan local şi regional, pe întreg parcursul anului 2018, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara a desfăşurat activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cursuri de formare în domeniul drogurilor precum şi activităţi specifice de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri.

Au fost implementatate activităţile prevăzute în Planurile de acţiune pentru perioada 2017-2020 ale Strategiilor judeţene antidrog 2013 – 2020 şi elaborate Rapoartele de monitorizare a activităţilor desfăşurate în anul 2018, prevăzute în planurile menţionate anterior.

Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş, Caraş Severin şi Arad au fost acreditate ca şi furnizori de servicii sociale.

Rezultatele pe componenta de prevenire a consumului de droguri sunt activităţile specifice desfăşurate, la nivel regional şi local, în campaniile şi proiectele antidrog, în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi prevenirii consumului de droguri, inclusiv noile substanţe psihoactive.

Astfel, în anul 2018, la nivelul C.R.P.E.C.A. Timişoara, au fost implementate 19 proiecte de prevenire în şcoală, familie şi comunitate, ce au totalizat 790 activităţi desfăşurate la nivel local, în mediul urban şi rural: beneficiari direcţi – 42.326 copii, elevi, cadre didactice, tineri, adulţi, specialişti, voluntari, etc.

Totodată, în anul 2018, la nivel regional, au fost realizate un număr de 13 campanii  (incluzând componenta mass-media), ce au totalizat 308 activităţi şi 24.289 beneficiari direcţi, 12 cursuri de formare cu 232 beneficiari  și 13 sesiuni de informare cu tematică antidrug, unde au participat 528 de beneficiary.

De asemenea, au fost desfăşurate activităţi în cadrul proiectelor şi programelor naţionale de prevenire (Exemple: Proiectul–concurs „Mesajul meu antidrog”; Proiectul „Necenzurat”; Programul – „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”; Proiectul  „Fred Goes Net”, „Cum să creştem sănătos”, „ABC – ul emoţiilor”, „Pot altfel”).

Pe componenta de asistenţă a consumatorilor de droguri, au fost furnizate următoarele: ca şi servicii de asistenţă directă, la nivel regional, au fost acordate informaţii pentru 505 persoane, au fost realizate 233 evaluări medicale, psihologice şi sociale, 221 intervenţii individuale, 34 intervenţii de grup şi 721 şedinţe de management de caz; la nivel regional, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a emis 119 ordonanţe de evaluare,  pentru un număr total de 143 persoane consumatoare de droguri.

Principalele obiective şi priorităţi ale Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara pentru perioada următoare privesc iniţierea de noi proiecte şi campanii, adaptarea răspunsului instituţional la noile tendinţe ale fenomenului drogurilor, promovarea şi dezvoltarea serviciilor de prevenire şi asistenţă, cooptarea societăţii civile şi atragerea de finanţări.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *