Ilare Bordeașu: „Îmi place politica care nu îți face râmă coloana vertebrală”

Ilare Bordeașu: „Îmi place politica care nu îți face râmă coloana vertebrală”

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

Singurul consilier local pe care ALDE îl are în capitala Banatului, profesorul universitar Ilare Bordeașu este dezamăgit de modul cum se defășoară lucrurile în Consiliul Local Timișoara, dar și în politica românească. Foarte probabil nu ar mai candida pentru un nou mandat de consilier local. Mai ales după ce a dezlegat o enigmă. De ce se înghesuie toți să devină consilieri locali, deși remunerațiile sunt cel puțin modeste…

Cum vă apreciați activitatea din Consiliul Local Timișoara?

Pot să mă declar oarecum mulțumit de activitatea mea din Consiliul Local Timișoara. Mi-am făcut datoria conștiincios față de cetățeni. Am promis că atunci când voi ajunge în primărie haina politică nu va mai conta și așa am făcut.

Nu ați avut probleme la partid din această cauză?

În momentul când am fost invitat și rugat să merg în ALDE am spus clar. Am niște principii de construcție de viață formate de la 15 ani, cu educația primită din familie, pe care nu mi le voi schimba. Dorința lor de a intra în partid pentru mine a însemnat recunoașterea acestor principii pe care nu le voi încălca. Nu înseamnă că nu îmi respect colegii de partid. În ALDE sunt oameni care simt românește. Eu așa îi văd.

Ce v-a mirat cel mai mult după un an și jumătate în funcția de consilier local?

(Zâmbește) Aveam o mare enigmă înainte de a intra în consiliu local. Mereu m-am întrebat de ce Dumnezeu se tot bat oamenii ăștia să ajungă consilieri locali? Pentru 500 maxim 750 de lei pe lună? Nu pricepeam deloc. Acum mi s-a rezolvat enigma. Bătălile se dau aici între oameni ce au interese de afaceri și oameni ce au interese personale. Nu vreau să zic însă că eu sunt singurul ce promovez interesul cetățeanului.

Adică în CL Timișoara se promovează interese personale și de afaceri?

Eu nu am zis asta. Există însă niște hotărâri de consiliu local care se negociază. Eu am crezut că nu există această noțiune de negociere în CLT. Decât dezbatere pentru cea mai bună soluție. Atunci când vorbești de negociere este clar că există un interes. Asistând la dezbaterile și polemicile din CLT se lasă impresia că toți gândesc pentru cetățeni.

Despre ce interese vorbiți?

În CLT se dezbat profund chiar elemente lingvistice din exprimarea în regulamente, dar în același timp, dincolo de buna credință, vrei, nu vrei se vede interesul de partid. Când primarul merge către reprezentantul PSD sau discută PSD-iștii cu liberalii despre anumite articole este clar. Dezbaterea este de câteva ore apoi se dă un vot  din care este clar pentru toți că o negociere există. Negocierea asta ridică semne de întrebare.

Cu dumneavoastră nu s-a încercat să se negocieze?

Nu aveau nicio șansă. De când am intrat în primărie, și reprezentanții partidului o stiu, am spus că nu voi negocia contrar principiilor și respectului pe care îl port cetățenilor. Nimeni nu a îndrăznit… E adevărat, la un moment dat cineva m-a întrebat dacă am ceva interese. Am spus clar că nu am niciun interes în primărie. Să nu mă sune sau să mă contacteze cineva. Nu voi purta nicio negociere. Am propria conștiință și propriile mele documentări cu specialiști acolo unde nu mă pricep. Nu sunt fățarnic să spun că m-am dus format în consiliul local, am fost un om nepregătit pe funcția de consilier și a trebuit să discut, să mă documentez. Am stat de vorbă cu specialiști unde nu înțelegeam. Cu timpul am început să îmi dau seama cam ce substraturi sunt.

Și cam ce substraturi sunt?

De exemplu m-am prins până la urmă că construcțiile care se realizează au niște definiții în titlul hotărârii de consiliu local, dar nu ști dacă în acea zonă este spațiu verde sau radierea unei construcții vechi și construirea alteia noi. Când m-am  prins că multe spații verzi dispar am decis să mă abțin la toate. Și mă voi abține. Poate că uneori greșesc. Sunt și pe vechi construcții, dar vin cu o mentalitate formată acum 10 ani în Canda în care mai bine să dai mediului viață, decât să îl omori cu prea multe construcții. Mai ales construcții mari care sufocă orașul.

Vă place activitatea de consilier local?

Nu îmi place activitatea de consilier local și cred că este un lucru pe care l-am acceptat prea ușor. Am crezut că se respectă cuvintele și promisiunile nescrise. Pentru mine onoarea face mai mult decât cuvântul scris. Nu îmi plac în consiliul local vorbele pătimașe. În substratul lor nu se vede și interesul cetățeanului. Vorbele sunt atât de mari, crezând  că sunt ale cetățenilor, când s-ar putea restrânge la câteva fraze fără să se piardă atât de mult timp. Mai ales atâta timp cât votul este decis din convingerea omului că a citit hotărârea. Se pierde timp, se divaghează, se intră în polemici sterile. Trebuie exprimări scurte, clare, limpezi. Dacă ai o pregătire de liceu îți dai seama care îi orientarea omului .

Cu politica cum vă împăcați? Ați intrat în politică doar puțin mai devreme decât ați făcut-o în administrație.

Când eu am început lupta sindicală am intrat practic în politică. Numai naivii cred că sindicaliștii nu sunt politicieni. Alma Mater sunt adevărații politicieni. Pentru că ei luptă pentru interesele naționale și ale oamenilor. Fără interese personale. Eu așa am intrat și în partidul acesta. Interesul meu personal rezultă din valoarea mea profesională, pregătirea pe care o am. Nu am crezut niciodată că oamenii nepregătiți vor veni să se dea mari în fața valorilor. Îmi place politica adevărată, cea reală. Aia care nu înjosește sentimentul național, care nu știrbește caracterul și care nu îți face râmă coloana vertebrală

Veți mai candida pentru un nou mandat de consilier local?

La modul cum se derulează lucrurile nu voi mai candida. Nu pot fi mințit de două ori. Iar în momentul când particip undeva îmi respect angajamentul până la capăt. Dar de mințit nu pot fi mințit de două ori. Ar trebui să văd că prinipiile sănătoase ale unui om cu valoare profesională se respectă în integrum. Să văd că în politică valoarea contează și nu ”omul meu”. Eu ca profesor universitar nu voi pupa niciodată mâna tractoristului nepregătit și cu tupeu.