Când toți primesc notă 10, nota maximă pare să își piardă din valoare. Noua generație cu 10 pe linie pare să desconsidere adevăratele valori, când 10 reprezenta chiar nota maximă. Profesorul universitar Ilare Bordeașu de la Universitatea Politehnica Timișoara spune lucrurilor pe nume despre generația care vine din urmă.
“În sistem trebuie să vină tineri, dar să vină cei valoroși. Acum media nu mai reflectă valoarea. Cum se dau acum note nu mai reflectă în niciun caz esența cumulului de cunoștințe. Acum zecele nu mai este zece. Este inflație de medii de zece la examene, la mastere și la licență cu oameni care dacă îi iei la bani mărunți și nu ar fi fost pandemia nu cred că ar fi nici la jumătatea mediei celor care au făcut cu adevărat școală. Este adevărat că s-a schimbat sistemul, dar și bagajul de cunoștințe și seriozitatea s-au schimbat“, spune profesorul universitar Ilare Bordeașu, directorul Departmentului de Maşini Mecanice, Utilaje şi Transporturi din UPT.
“E inflație de medii de zece, ceea ce nu este în regulă. Sunt desconsiderate adevăratele valori din perioadele trecute care nu au medii de zece. Si acum ar trebui să fie pe la… 20, vorba lui Moisil. Cam așa ar trebui să se întâmple. Moisil a fost rugat de un coleg pentru fiul său să nu-i strice mediile de zece și acesta a spus că e de acord. Și când a dus procesul verbal cea de-acolo a constat că cea mai mare notă era 13, iar cea mai mică notă era evident 7. Aceasta a spus că a greșit, Moisil a spus nu,《Colegul meu m-a rugat să nu stric media de zece a băiatului, dar el a știut de 7, i-am dat 10 la cel de 10, iar lui i-am dat 13, iar celui de 4 i-am dat 7》. Deci cam aici s-a ajuns la noi. Nu înseamnă că nu sunt copii valoroși. Sunt, dar nu știu câți rămân în sistem. Dacă pentru ei se pune problema să vină în sistem, atunci pentru tineri valoroși trebuie făcut orice ca să vină în sistem. Acum sunt oameni pe care îi aduci în sistem cu gândul că recuperează, dar nu au ce să recupereze pentru că nu au baza“, mai spune Ilare Bordeașu.