Profesorul universitar Ilare Bordeașu, de la Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) vorbește deschis despre scandalul izbucnit în instituția de învățământ superior din capitala Banatului. Conducerea universității timișorene va fi dată în judecată de către sindicatul din instituție. Asta după ce a permis tacit ca mai multe persoane ce au împlinit vârsta de pensionare (65 ani) să fie menținute pe funcții de conducere deși Carta UPT interzice strict acest lucru. Despre Ilare Bordeașu se speculează că ar fi în spatele scandalului ce poate zguduii din temelii Universitatea Politehnica din Timișoara. Doi decani, un prorector și nevasta unui alt prorector sunt meținuți în funcțiile de conducere, abuziv după părerea mai multor dascăli din universitate.
Sunt voci în UPT care spun că sunteți așa de radical împotriva colegilor pensionari cu funcții de conducere pentru că vă faceți jocurile pentru viitoarele alegeri la conducerea UPT. Veți mai candida pentru funcția de rector?
Pe mine mă interesează acum funcția de rector? Cine mă cunoaște știe că eu sunt un om al principiilor și am umblat mult în afara țării. Sunt deja format să nu încalc legile, principiile sănătoase. Respect prea mult Universitatea Politehnica Timișoara să mă gândesc să fac ceva pentru mine. Vreau doar să normalizez situația. Nu mă interesează competiția, nu se pune problema de așa ceva. La începutul lui 2012 eram în minister când un decan și un șef de departament au fost la ministrul secretar de stat. Mi-au telefonat să intervin în Senat să nu se aplice articolul 206 din Cartă ce interzice sa deții funcții de conducere după vârsta de 65 de ani. Le-am spus că nu pot influența așa ceva și Senatul a votat menținerea articolului. Indiferent cine candidează pentru funcția de rector trebuie să înțeleagă că el este slujbașul universității și nu poate transforma universitatea în feudă proprie.
Sindicaliștii au stabilit acum o săptămână să dea în judecată conducerea universității. Care vor fi pașii următori?
Vom urma toți pașii legali. Domnul Podoleanu (n.r. Corneliu Podoleanu – președinte SLUPT) a fost împuternicit să facă acest demers de a da în judecată universitatea. Eu, ca senator în Senatul UPT am făcut deja o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara în care am cerut lămurirea acestui conflict juridic. Eu am sesizat sindicatul din Politehnică ca fiind un organ ce apără întreaga comunitate și slujește interesele comunității, inclusiv a celor ce conduc. Noi cerem normalitate pentru întreaga comunitate.
Rectorul UPT, Viorel Șerban susține că aceste conflict trebuia să rămână în interior și să se rezolve aici…
S-a încercat rezolvarea interioară, dar rezolvarea interioară nu se poate face făcându-mă pe mine părtaș la încălcarea legii și eu să tac. Rezolvarea interioară se poate face dacă fiecare înțelege că legea trebuie respectată și noi să fim exemple de conduită și de respectare a Cartei univeritare și să căutăm modalități ca nimeni să nu le încalce. Nu trebuie să ne împărțim în tabere și găști. De aici până la a ajunge la dictatură și a crea o rețea mafiotă în care să controlezi totul este un singur pas.
Mai există o șansă ca acest conflict să se rezolve totuși în interiorul UPT?
Soluția este la conducerea universității care trebuie să respecte legea. Nu este nevoie de demisie și nici de destituire. Legal servicul personal te anunță că ți-ai încetat conform Cartei mandatul funcției de conducere la 65 de ani. Cei în cauză trebuie să își depună cererea de pensionare și apoi să facă o cerere pentru prelungire de activitate, sau plata cu ora. Rectorul trebuia ca în locul pensionarilor cu funcții de conducere să numească o persoană interimară pe o perioadă de timp, perioadă necesară declanșării alegerilor pentru postul respectiv.
Ce ar trebui să facă în 2019 rectorul Șerban când va ieși la pensie oficial, deși va mai avea câteva luni de mandat. Cum e normal: să plece sau să își continue mandatul?
Normal ar fi să facă la fel cum a făcut în mandatul 2012-2016 rectorul Universității Tehnice din Cluj. Și-a strâns colegii și le-a spus că de a doua zi el este pensionar și nu vrea să încalce Carta universității. A pus interimar un prorector deși mai avea o lună de mandat. Asta înseamnă haină de dascăl, să respecți universitatea și să dai pildă tinerilor.
Aveți ceva personal cu cei doi decani și prorectorul care au împlinit 65 de ani, dar vor să își continue mandatul?
Nu este lupta mea împotriva nimănui. Eu respect toi colegii – și pe cei ce conduc ca dascăli, ca oameni. Aici este problema de principii și legalitate. Nu am nimic personal cu nimeni, nu am niciun interes. Singurul meu interes este ca în Politehnica din Timișoara să se instaleze normalitatea, transparența și dincolo de pregătirea profesională a studenților să creăm mentalitatea că suntem serioși și prin modul cum știm să respectăm regulamentele interne și legea interpretate în favoarea universității, nu a interesului personal.
Conducerea UPT susține că trebuie să se respecte Legea Educației, chiar daca asta prevede încălcarea Cartei Politehnicii…
Sunt de acord că Legea Educației trebuie respectată, dar Carta Universității completează Legea Educației. Noi, prin solicitarea făcută cerem respectarea Legii Educației. Articolul 289, alinitaul 1 spune: «Personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani.» După care se revine cu articolul 3. Acest articol spune că senatul universității «poate decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă». Asta înseamnă că la împlinirea vârstei de 65 de ani, persoanele respective, trebuie automat să facă cerere de pensionare. După care trebuie să își facă un alt contract pe perioadă determinată de un an, care se poate repeta anual cu aprobarea senatului și în conformitate cu Carta.
Rectorul UPT și biroul juridic invocă prevederile aliniatului 6 de la același articol 289
(zâmbește) Știu pe de rost articolul 289 din Legea Educației. Aliniatul 6 spune că «Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituțiile de învățământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menținerea calității de titular în învățământ și/sau cercetare, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanțelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar». Acest aliniat vrea să spună că cei ce au împlinit 65 de ani trebuie să depună cererea de pensionare și se face un alt contract prin care ești angajat ca titular pe un an de zile, după metodologia impusă de Senatul universitar. Juristul UPT a scos din context și a lăsat doar ce i-a convenit. Prin adresa pe care domnul rector ne-a trimis-o, dânsul citează incomplet articolul 289 din Legea Educației și omite parte finală a articoluli «după o metodologie stabilită de senatul universitar».
Ați consultat și ceva surse juridice?
Am vorbit cu trei avocați cărora le-am prezentat speța, un judecător și un proucuror. Toți cinci mi-au spus același lucru – cei ce au împlinit 65 de ani nu mai pot rămâne pe funcții de conducere în conformitate cu Carta UPT. Carta este în corectitudine cu Legea. Ei trebuiau să se pensioneze și să se facă un alt contract pe perioadă de un an.
Este învechită Carta UPT?
Dânșii spun că Carta este învechită? La noi în lege spune că gradațiile de merit se dau pentr 16% din personalul didactic și 16% din personalul didactic auxiliar. Nu spune în lege că gradațiile de merit se dau separat pentru funcțiile de conducere și separat pentru ceilalți. Vreau să vă spun că în Carta noastră e prevăzut că funcțiile de conducere primesc gradațiile de merit separat din cele16%. Aici Carta o respectă pentru că au interes, dar invers zic că e învechită. Prevederea Cartei pe pensionare și încetarea funcției de conduce este mult mai limpede și în conformitate cu legea decât acordarea gradațiilor de merit separat pentru funcțiile de conducere.
Se va modifica articolul 206 ce prevede că nimeni nu poate avea funcții de conducere în UPT după împlinirea vârstei de 65 de ani?
Carta UPT este pusă în acord cu legea, imediat după schimbarea ei. Legea s-a schimbat în 2012. Din 2012 până în 2016 au încercat de patru ori să o schimbe și nu au reușit să schimbe acest articol pentru că senatul nu a fost de acord. Sunt stupefiat dacă am ajuns să schimbăm Carta Politehnicii pentru interese personale. Carta reglementează și normalizează un bun mers al UPT. Carta nu trebuie schimbată după interesele șefilor sau ale prietenilor. Unde am ajunge? Probabil am putea schimba și Constituția României după bunul plac al președintelui țării sau al președinților celor două camere din Parlamentul României. E penibil. Carta nu se mai poate schimba decât într-un singur sens, cu respectarea legii, adică să se pensioneze. Nu să rămână pe vecie cum vor dânșii.
Totuși înțeleg că se dorește scoaterea articolului 206 paragraful 5 din Carta UPT pentru ca pensionarii cu funcții de conducere să fie liniștiți…
Nu au cum să scoată acel articol pentru că legea le interzice, legea spune clar că se pensionează. Noi le-am făcut un bine. Am spus că este firesc să își continue activitatea până la sfârșitul anului universitar chiar dacă au împlinit 65 de ani pentru că sunt angrenați în activități didactice și să nu bulversăm actul didactic de predare. Am considerat că este firesc, dar a veni acum și a abuza nu este un exemplu academic și nici un exemplu pentru tinerii ce vin din urmă. Mai ales că între 2012 și 2016 cei în cauză au votat menținerea acestui articol. Unii sunt acum prorectori…