I se cere demisia Mitropolitului Banatului. Sorin Grindeanu îi ia apărarea: “A coagulat în jurul său bănățenii”

I se cere demisia Mitropolitului Banatului. Sorin Grindeanu îi ia apărarea: “A coagulat în jurul său bănățenii”

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0
mitropolitul banatului

Un fost ambasador al României în Maroc și Portugalia îi cere demisia mitropolitului Banatului. Profesorul universitar Vasile Popovici consideră că ÎPS Ioan Selejan, care a inițiat primele demersuri pentru organiarea referendumului pentru familie, ar trebui să-și dea demisia din funcție și să se retragă la mănăstire.

Părinte, ați fost între inițiatorii acestui referendum, deși rolul dvs ca ierarh nu e câtuși de puțin să inițiați legi. Căderea referendumului ar trebui să fie un moment de reflecție profundă – pentru dvs ca și pentru acei preoți care s-au implicat în politică și-n treburi lumești, de aici și din toată țara. Mesajul pe care l-au transmis cetățenii români ieri și azi e clar ca lumina zilei pentru ierarhii bisericii noastre ortodoxe: e momentul renunțării la lux, la iubirea de arginți, la legătura veche cu un partid anume și cu toate partidele. E de multă vreme momentul să uitați de milioanele de la buget. E momentul, Părinte, să redescoperiți creștinismul, care înseamnă iubire necondiționată pentru aproapele și mai ales pentru aproapele în nevoie. E momentul, Părinte, să vă reîntoarceți la operele sociale, cu modestie și dedicație curată. E momentul, Părinte, o tot repet, să vă lepădați ca de Necuratul de tentația politică“, a precizat Vasile Popovici într-o scrisoare deschisă adresată mitropolitului Banatului, postată pe pagina sa de Facebook.

Fostul ambasador îi recomandă lui ÎPS Ioan Selejan să se retragă la mănăstire și îl consideră principalul vinovat pentru că s-au irosit zeci de milioane de euro în zadar pentru organizarea referendumului pentru familie, în condițiile în care va fi invalidat.

La ora bilanțului nu numai liderii politici trebuie să-și prezinte demisiile, ci și preoții implicați în această făcătură. Dvs cel dintâi. Să vă luați haina călugăriei și să vă retrageți în meditație și penitență lungă. Mai ales pentru dvs sună acest îndemn, Părinte, ca Mitropolit al Banatului, naționalist într-o regiune multiculturală, închistat într-o societate locală deschisă la minte, anti-ecumenic într-o Timișoară ecumenică. Să faceți bine, ca inițiator al demersului, să vă puneți întrebarea grea, grea de tot, de unde returnați la vistieria statului cele 35 de milioane de euro, cât ne-a costat fantezia dvs de aventurier în lumea legilor lumești. Și nu uitați: e momentul, Părinte, să vă retrageți la mănăstire, spre iertarea păcatelor și îndreptarea minții! Ieri și azi vi s-a transmis un semn de la oameni, care nu poate fi decât un semn de sus. Ascultați-l cu mare atenție! Dumnezeu să vă lumineze întru luarea celei mai bune decizii. Bine ar fi s-o luați chiar mâine. Nu e scăpare”, a mai precizat Vasile Popovici.

Revoltat că mitropolitul Banatului este atacat în acest mod, Sorin Grindeanu, fost premier al României, a ținut să-l pună la punct pe Vasile Popovici.

Numărătoarea voturilor de la referendum s-a încheiat de puţin timp, invalidarea nu poate fi pusă nicio secundă sub semnul întrebării, iar dacă aceasta a fost voinţa poporului, trebuie să o acceptăm. Aşa este normal şi constituţional. Cum era de aşteptat, se caută responsabili pentru numărul insuficient de voturi, se aduc acuze şi se arată cu degetul. În vâltoarea evenimentelor, însă, apar şi anumite personaje cu idei ciudate, ca să nu le numesc altfel, şi mă refer la Vasile Popovici, care cere demisia Mitropolitului Banatului, Ioan, şi retragerea Înalt Preasfinţiei Sale la mănăstire. Atacul lui Vasile Popovici la adresa Mitropolitului Banatului este de neînţeles, lipsit de substanţă şi bun simţ. Bănăţenii ştiu ce înseamnă ÎPS Ioan pentru biserică, dar mai ales pentru comunitate. A reuşit în puţinii ani de când păstoreşte biserica din Banat să se implice activ în societate, să fie o voce raţională şi un model pentru mulţi dintre noi. ÎPS Ioan a dat o nouă faţă bisericii, a coagulat în jurul său bănăţenii şi ne-a făcut să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă. Blândeţea şi dedicarea sa sunt într-un real contrast cu oameni de genul lui Vasile Popovici, care a ales greşit omul pe care să îl atace, căutând, probabil, să iasă din anonimatul în care trăieşte”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.