By Robin H
Covid-19 a rămas printre noi și unii îi recunosc beneficiile aduse, în primul rând reducerea poluării. Conduceam deunăzi mașina și ascultam reportajul despre internet și online. Amazon cumpără alte 11 Boeing 767 online să tot vinzi și la România a pătruns semnalul telefon/IT cu 8 din 10 gospodării conectate la internet. Mi-a plăcut vorba unuia, parcă era primar și spunea: nu contează tehnologia trebuie să te preocupe nevoia omului, să-i facilitezi accesul la tehnologie și astfel ajungem în lume. Într-adevăr contează aceia care au responsabilități, ei să țină cont de oameni. Mai ales justiția care constituie o piatră de încercare a societății civilizate statul de drept, veriga ce lipsește democrației.
Așadar să plângem pe cei dispăruți dar și salutăm înclinarea omului către reflecție atâta cât este ea conștiința fiind neapărat revigorată de virus. România va rămâne târâmul celui din urmă, ce devine cel dintâi cum scria Larry Watts. Oare simțim asta? Anul 2020 trăit în afară? Ăia mor pe capete asta în timp ce România cu strategia/politica superioară, președinte care explică și românul ascultă. Uite că la noi e mai bine. Alegerile au fost țara nu a pierit iar Parlamentul rămâne întreg. Revoluția în ’89
Sfârșit de an așadar oamenii revăd cum stau românii și cu sentimentul recunoștinței, al gratitudinii.
Thanksgiving este o sărbătoare națională în America. Interesant cum s-a născut acest sentiment al recunoștinței al gratitudinii ca obligație morală. Legenda ne spune cum primii coloniști plecați din Plymouth Anglia în 1620 ajungeau ei pe corabia Mayflower prin Septembrie, dar iernau pe corabie fiindcă era clima așa de aspră că preferau a suferi de scorbut și s-au prăpădit jumătate din ei abia o mână de oameni coborând pe țărm abia în Martie 1621. Atunci a venit pe corabie Squanto un nativ care li s-a adresat într-o engleză impecabilă și i-a învățat să cultive porumb, să prindă pește în rîu și într-un fel cu toții au supraviețuit. Nativul fusese un sclav ajuns în London și întors cu o expediție. A fost așa să fie iar în Noiembrie 1621 (anul ăsta se împlinesc 400 de ani) coloniștii organizau un prim Thanksgiving în America. Cu prima recoltă de porumb și cu bucate. Recunoștință pentru Dumnezeu.
Abraham Lincoln a declarat Thanksgiving o sărbătoare națională în anul 1863 asta în plin război civil.
Așadar în America se știe de recunoștință. Când mănânci curcan dacă este ultima Joi din Noiembrie.
România mai greu. Curcani avem și noi dar Recunoștința lipsește culturii românului preferăm capra. Dacă nu avem capră, las’că are vecinul. Iar noi îi suntem recunoscători și-i urăm din tot sufletul …….
Asta fură în America. Hai să vedem la România cine și cum fură. Mă rog nu trebuie chiar să și listăm.
Simona din Constanța iubea foarte mult tenisul care este un lux nepermis unui copil oarecare dacă vrea să devină star fiindcă cheltuiala este mult peste putința familiei. Norocul tinerei S avea să vină de la un om de afaceri ce iubea tenisul: Domnul Corneliu Idu care binevoia să plătească 3-400.000$ pentru ca junioara să participe în condiție VIP la turneele lumii cucerind astfel Roland Garros junior. Apoi SH țuști pleca la București – plecarea era normală – dar lipsind gratitudinea întorcând spatele binefăcătorului rămas cu tristețea. La 1 Decembrie 2020 a dispărut de Covid un mare binefăcător.
Oameni și oameni. Recunoștința e sentimentul omului ce crede în binefăcător și evoluează spiritual. Vreau să văd ca ziarist și jucător de tenis practicat chiar la Tenis IDU Mamaia, cum românii pot și ei evolua. Aștept să văd la un mare turneu afară când joacă SH românii agitând pancarta Sorry Mr IDU! Eventual cu un desen spiritual. Posibil să vedem o reacție la românca cea plină de ne-recunoștință.
Românii pot evolua nu-i așa? Dacă nu exista Geniul Bobby Fischer, premiile în sport rămâneau mici, ăștia de azi trebuie să-i facă statuie lui Fischer deoarece ei cu toții nu se ridică la valoarea lui Fischer.
Talente în tenis? Năstase și poate Buzărnescu. Restul muncă asiduă și neapărat banii pentru turnee. Observăm aceiași rețetă completată de Bianca în Canada. Meritul a fost al mamei care a dus-o acolo beneficiind apoi de programul juniori Canada. Atât H cât și A au câștigat Grand Slam, numai datorită banilor ce au permis accesul la antrenamente și turnee. Talentata Mihaela B în schimb fără șansa lor lipsind un program sau un mecena dimpotrivă operată la genunchi de două ori tocmai în anii gloriei! Ghinionul ei fiind recomandarea unor neghiobi pentru operație la genunchi și a stat pe tușă trei ani.
Încheiem cu optimism și așteptăm pancarte cu Sorry Mr IDU agitate de românași de-ai noștri cum reușesc ei să coloreze. Românii pot deprinde cultura acestui sentiment al gratitudinii, avem destui stranieri ce observă alt comportament în lume. Stranierii cu pancarte iar despre capre mai vorbim.
Jucătoare de tenis pot să apară multe în România, gena ajută. Dacă există program gen Canada ori binefăcători precum Mr Corneliu IDU Grand Slam apare fără îndoială. Bogătașii nostri buni de gură indiferent dacă au mustață. Recunoștința ca sentiment public lipsește la români. Manipularea: Da.
Românii ar trebui să fie relaxați fiindcă sunt la început de drum. Sunt multe de parcurs și de împlinit.