Guvernul Orban ii arde pe pensionarii din universitati! Sindicalistii din “Alma Mater” cer premierului sa se razgandeasca

Guvernul Orban ii arde pe pensionarii din universitati! Sindicalistii din “Alma Mater” cer premierului sa se razgandeasca

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Reprezentanții sindicatului “Alma Mater” din învățământul universitar sunt șocați de decizia Guvernului Orban de a interzice cumulul pensiei cu banii obținuți la plata cu ora. Concret, dascălii pensionari din sistemul universitar nu vor mai putea fi remunerați la plata cu ora. Și totul de la începutul anului viitor. Vicepreședintele național “Alma Mater”, profesorul Ilare Bordeașu de la Universitatea Politehnica Timișoara este convins că situația va scăpa de sub control dacă premierul Ludovic Orban nu ia o măsură urgentă.

“Este un lucru inimaginabil prin care se poate face un mare rău educației. Cu toții suntem foarte revoltați. Este anormal ca prin legea bugetului de stat și Legea 114, un guvern să vină și să interzică profesorilor care sunt la pensie din sistemul universitar, să lucreze la plata cu ora.  Atât timp cât există ore și cei tineri nu vin în sistem, atât timp cât ei generează valori după pensie și sunt oameni cu experiență, cu educație aleasă și exemple pentru cei tineri nu văd de ce să le refuzi plata cu ora. Sunt mulți cei care sunt la pensie și nu au solicitat prelungiri de activitate, dorind să lase locul celor tineri, dar au conducere de doctorat, care este tot o plată cu ora. Oamenii aceștia prin doctoranzii lor aduc foarte mulți bani universităților. Practic din ianaurie când legea bugetului de stat se promulgă de președinte și intră în vigoare, oamenii aceștia nu mai pot conduce doctorate. Sunt curios cine va preda orele care acum sunt plătite la plata cu ora. Vorbim de sume infime, care se ridică cel mult la gradul de lector nu de profesor universitar“, a declarat pentru www.banatulmeu.ro, Ilare Bordeașu, vicepreședinte Alma Mater.

Dascălii din sistemul universitar sunt extrem de supărați mai ales datorită faptului că pentru cei aproximtiv 4.000 de profesori pensionați din sistemul preuniversitar s-au găsit soluții. Nu același lucru a decis Guvernul Orban să-l facă și pentru cei aproximativ 2.000 de dascăli pensionari sin sistemul universitar care nu vor mai fi plătiți la plata cu ora.
Sunt mii de astfel de dascăli la nivel de țară la plata cu ora. În condițiile astea doctoranzii riscă să nu își mai termine doctoratul. Nu are cine să îi preia din mers. Foarte grav va fi pentru specializările unde jumătate dintre posturi sunt vacante: Calculatoare, Telecomunicații, Arhitectură. Acolo jumătate dintre ore nu le vrea nimeni, nu sunt dorite de tineri și le țineau profesorii la pensie. În aceste condiții alături de colegii mei îi solicităm premierului, că văd că ministrul Educației este depășit de evenimente, să revină și să facă o corecție. Trebuie extinsă decizia de la preuniversitari și la universitari. Ar fi o mare nedreptate și asta înseamnă distrugera educației universitare. Sau poate asta se și dorește… Sper ca prim-ministrul să înțeleagă și să revină“, ne-a mai spus profesorul Bordeasu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *