Guvernul îi scoate în stradă pe sindicaliștii de la CNS Cartel Alfa. Protest luni, la Prefectura Timiș

Guvernul îi scoate în stradă pe sindicaliștii de la CNS Cartel Alfa. Protest luni, la Prefectura Timiș

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Sindicaliștii de la “Cartel ALFA” Timiș spun că au ajuns cu cuțitul la os. În urma analizei situației actuale, a programului de guvernare, a deciziilor adoptate sau a măsurilor anunțate de actualul guvern, care dezavantajează disproporționat lucrătorii și categoriile cele mai sărace ale populației, Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” constată existența conflictului social și ca urmare, a decis declanșarea acțiunilor de protest.

Pentru a respecta măsurile de securitate sanitară din această perioadă, acțiunile sunt programate în etape, progresiv și cu o diversitate de mijloace care combină protestele de stradă cu alte forme de transmitere a nemulțumirilor și revendicărilor membrilor noștri.

La Filiala Timiș a CNS Cartel Alfa protestele încep luni 18.01.2021, prin pichetarea Instituției Prefectului Timiș

MOTIVELE ACTIUNILOR SINDICALE:

Concret, ne opunem politicii de austeritate ale Guvernului în domeniul salarizării. Nici menținerea salariului minim la un nivel atât de scăzut, nici înghețarea unor drepturi salariale nu se justifică având în vedere că salarizarea din România este mult în urma productivității și a nivelului prețurilor pentru bunuri și servicii.

În ceea ce privește distribuția salariilor din România, doar 13% sunt la un nivel peste salariul mediu, Avem 1,6 mil lucrători cu normă întreagă la nivelul salariului minim, însă ceea ce este și mai îngrijorător, jumătate din totalul lucrătorilor sunt încadrați cu salarii care nu depășesc 1500 lei net/2700 brut, un nivel care nu permite lucrătorilor un trai demn din munca lor. Acest fenomen își are cauza principală în blocarea negocierii colective, prin legea 62/2011, legea (anti-)dialogului social. Proiectul de modificare a Legii 62/2011, elaborat cu consultarea partenerilor sociali în decursul ultimilor cinci ani, se află în faza de raport final, însă adoptarea legii trenează și nu este asumată de actuala coaliție de guvernare. Aceasta înseamnă în fapt lipsa posibilității efective de negociere a contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel național.

Blocarea negocierii la nivel de sector în ultimii 10 ani a condus la aplatizarea grilei salariale și alinierea salariilor la nivelul sau aproape de salariul minim. Negocierea colectivă, prin contractele colective de muncă, este singurul instrument care poate conduce la o așezare echitabilă a salariilor în funcție de calificări, experiență și alte criterii, iar acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011.

Nu în ultimul rând, la motivele de nemulțumire ale membrilor noștri se adaugă lipsa respectului față de legislația în vigoare a guvernului și partidelor politice parlamentare din cadrul coaliției. Spre exemplu, nerespectarea prevederilor legii coșului minim de trai decent (în declarații publice și în programul de guvernare) în stabilirea salariului minim garantat în plată, cât și a prevederilor salariului minim european; blocarea în continuare, în Parlament a OUG 79/2017 (transfer taxe de la angajator către lucrător), drept care numeroși angajatori nu fac modificarea creșterilor salariilor brute.

Principalele noastre revendicări sunt:

– Un salariul minim decent

 – Pensii echitabile

– Servicii publice de calitate

 – Deblocarea negocierii colective

– Taxare justă

 – Aplicarea corectă a legislației.

În concluzie, suntem pe deplin conștienți că România, alături de întreaga lume, trece print-o criză sanitară și economică de amploare. Credem însă că este nevoie de politici publice echilibrate, elaborate printr-o consultare reală cu partenerii sociali, care să distribuie echitabil efortul și costurile“, spune președintele CNS Cartel Alfa filiala Timiș, Corneliu Podoleanu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *