Guvernul a recunoscut prin lege: În Timişoara, în timpul revoluţiei, oamenii au fost ucişi, răniţi şi arestaţi

Guvernul a recunoscut prin lege: În Timişoara, în timpul revoluţiei, oamenii au fost ucişi, răniţi şi arestaţi

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

În noile reglementări, privind aplicarea Legii recunoştinţei, aprobate de guvern, marţi 10 februarie, din Banat, numai Timișoara, Caransebeș şi Lugoj sunt menţionate ca localităţi unde au fost ucise rănite sau arestate persoane, în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Este vorba de perioada până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu, 22 decembrie.

„Conform datelor oficiale de la Procuratura Generală-Direcția Procuraturilor Militare și de la IRR, în perioada 16-22 decembrie 1989 doar în aceste localități au fost ucise persoane”, arată documentul. Pentru alte localități care nu se regăsesc printre cele enumerate, dar care, în urma confruntărilor cu forțele de represiune au fost ucise, rănite sau reținute persoane până la fuga dictatorului s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative emise în acest sens sau documente oficiale eliberate de Parchetul General. În noile reglementări introduse în normele metodologice, momentul „fuga dictatorului” a fost stabilit ca fiind ziua de 22 decembrie 1989, ora 12.10, luând în considerare vechea formă a legislației secundare cu privire la diferențierea etapelor revoluției, precum și documente oficiale și documentare realizate în legătură cu această perioadă.

Titlul de Luptător cu Rol Determinant se acordă în scopul de a face diferența între persoanele care s-au remarcat prin fapte deosebite prin care și-au pus viața în pericol, având un rol determinant și decisiv prin contribuția la declanșarea și victoria Revoluției Române din decembrie 1989, în localitățile menționate mai sus.  Normele de aplicare precizează, de asemenea, procedura de obținere a certificatelor pentru acordarea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant care stabileşte modalitatea de obținere a acestora, modelul certificatelor și al adeverințelor tipizate, modalitatea de contestare a soluției de respingere a cererii.