Grupare care trafica migranți, ajutată de polițiști de frontieră din vestul țării

Grupare care trafica migranți, ajutată de polițiști de frontieră din vestul țării

- in Eveniment, Locale, Slider, Stiri
0
nadlac

Polițiști mână în mână cu infractorii. O grupare specializată în trafic de migranți era ajutată de polițiști de frontieră de la vama Nădlac II să treacă cetățeni străini ilegal din România în Ungaria, cu scopul de a ajunge în țările din vestul Europei.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, luni, 9 aprilie, și marți, 10 aprilie, nouă persoane care făceau parte din grupul infracțional organizat au fost reținute pentru 24 de ore pentru trafic de migranți. Procurorii DIICOT arată că începând din martie 2017 și până la sfârșitul lunii iunie, liderii grupării, pakistanezul Ahmad Khan Saeed și Timiș Instrate, au constituit pe teritoriul României, împreună cu un membru executant, un grup infracțional organizat sprijinit de cel puțin 15 persoane, cetățeni români. Aceștia transportau migranți pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia în schimbul unor sume de bani.

Unul dintre transporturile ilegale a avut loc în data de 21 aprilie 2017, când la punctul de trecere a frontierei Nădlac II s-au prezentat șoferul unui tir, care a prezentat documente de transport în vederea trecerii frontierei de stat a României pe ruta Ungaria – Austria. “Cu ocazia controlului efectuat în interiorul tir-ului de către poliţia de frontieră, s-a identificat că marfa indicată în documentele de transport era inexistentă, însă în interiorul tir-ului se aflau un număr de 111 cetăţeni străini, adulţi şi minori (diverse naţionalităţi printre care irakieni, sirieni, afgani, indeni şi pakistanezi – în marea lor majoritate, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil)“, transmite DIICOT.

Procurorii au descoperit că grupul infracțional specializat în trafic de migranți era sprijinit de către polițiști de frontieră de la Nădlac II, care în baza unei înțelegeri cu liderii grupării, permiteau trecerea ilegală a frontierei de stat a României către Ungaria a tirurilor în interiorul cărora se aflau migranți care doreau să ajungă ilegal în spațiul Schengen. Polițiștii de frontieră au primit sume de bani pentru a nu controla aceste tiruri.

În realizarea scopului grupului infracțional organizat astfel constituit și organizat pe teritoriul României, au fost comise 14 infracțiuni de trafic de migranți și respectiv 6 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de trafic de migranți de către membrii grupului infracțional organizat, precum și de către membrii care au sprijinit acest grup infracțional organizat, sub forme diferite de participație penală, prin modalități alternative de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României și în vederea obținerii direct sau indirect de foloase patrimoniale“, arată DIICOT.

Ieri, procurorii DIICOT, împreună cu polițiști, au efectuat 18 percheziții în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor. De asemenea, în Austria au fost efectuate cinci percheziții domiciliare, liderul grupării, cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed fiind reținut și ulterior arestat.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *