Grâu mult în Timiș, în 2020: peste 130.000 de hectare

Grâu mult în Timiș, în 2020: peste 130.000 de hectare

Conducerea DAJ Timiș – Direcția Agricolă Județeană Timiș – prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul DAJT, și ing. Ionică Prohab, șef Serviciu – a făcut o analiză în câmp a stării culturilor de grâu, orz, rapiță și porumb, în data de 28 octombrie.

Astfel, rapița arată excepțional, dar sunt și sole unde plantele au răsărit săptămâna trecută, abia după ce au venit ploile. În continuare, dacă nu vine un îngheț timpuriu și cultura reușește să treacă în faza cu 4 -5 frunze va fi foarte bine. Porumbul încă se mai recoltează la unii fermieri și are umiditate cam mare, datorită ploilor. Pe de altă parte, încă se mai seamănă grâul. În anul agricol 2020 -2021, peste 130.000 de ha de grâu vor fi cultivate în Timiș. Am văzut pe câmp fermieri care lucrau cu utilaje ultramoderne. Printr-o singură trecere terenul era prelucrat, finisat, semănat și fertilizat. Au randamente mari de 50 de ha pe agregat. Câmpul arată foarte bine. A început înfrățirea la orzul cu talie mare. La grâu nu am găsit înfrățire, dar are diferite stadii de dezvoltare. Arată foarte bine, unde este răsărit”, au fost concluziile trase de către prof. Petanec.

Despre efectele schimbărilor climatice asupra agriculturii, el a mai spus: ”Fermierii continuă să mai semene grâul și e clar că nu este târziu. Trebuie să ne schimbăm optica în această privință, conceptul de perioadă optimă de semănat, așa cum știam până acum. Cauza este efectul puternic pe care îl au schimbările climatice asupra agriculturii. La fermierii care am fost eu, încă recoltau porumbul pus a doua oară în primăvară, după ce ei au întors parcelele de rapiță. Era semănat chiar prin iunie și arată la fel de bine sau chiar mai bine, decât porumbul semănat în perioada optimă clasică, așa cum era stabilită. Avea omul producții de pe aceste sole de 8 tone -8,5 tone la ha, cu o calitate a bobului foarte bună, dar cu o umiditate crescută, din cauza ploilor dese din ultima perioada. Avea o producție ușor mai bună decât cea obținută de pe solele semănate în perioada clasică. În concluzie fermierii trebuie să se adapteze noilor realități, produse de către modificările climatice, fiindcă acestea au efecte surprinzătoare asupra plantelor și asupra agriculturii în general. Spun că trebuie regândit totul. Utilizarea sortimentelor de soiuri și hibrizi trebuie reanalizată, pe perioade diferite. Cred că pe județul Timiș vor fi la modă în continuare hibrizii timpurii sau mijlocii, ca perioadă de vegetație. Nu vor mai fi la modă hibrizii târzii. Cu ani în urmă, hibrizii târzii asigurau producțiile cele mai ridicate, acum totul s-a modificat din cauza schimbărilor climatice”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *