Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului: ”Când mi-a fost prezentată situația operatorului care ar fi trebuit să colecteze deșeurile din Timișoara am fost stupefiată”

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului: ”Când mi-a fost prezentată situația operatorului care ar fi trebuit să colecteze deșeurile din Timișoara am fost stupefiată”

- in Actualitate, Locale, Politica, Stiri
0

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu a fost prezentă la Timișoara la sfârșitul săptămânii trecute. Unul dintre motivele pentru care a venit în vestul țării este societateade salubrizare Retim, care în ultima perioadă nu și-a făcut treaba bine. Gavrilescu a spus că a rămas stupefiată când i s-a prezentat situația societății, mai ales că o parte dintre acțiuni aparțin Consiliului Local Timișoara.

Unul dintre motivele importante pentru care mă aflu la Timișoara este legat de situația în care și municipiul Timișoara se află vis a vis de gestionarea deșeurilor. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, nu avem de ce să ne ascundem. Suntem extrem de întârziați ca țară privind industria de reciclare. Procentul la ora actuală este undeva la 7 %, asta înseamnă că nu reușim să punem la punct o întreagă industrie de reciclare așa cum au făcut-o alte state europene și nu numai.

Când mi-a fost prezentată situația operatorului care ar fi trebuit să colecteze deșeurile din Timișoara am fost stupefiată. Am aflat că este o societate care are aici origini, ba mai mult Consiliul Local Timișoara are acțiuni la această firmă. Am hotărât ca societatea Retim să fie controlată de Garda Națională de Mediu atât la Timișoara, cât și la Lugoj și Arad. Trebuie să vedem dacă și-au respectat atribuțiile și dacă au respectat legea. Nu se reușește ca toată cantitatea de deșeuri să fie ridicată de pe străzile orașului. Nu se respectă graficul, care ar fi trebuit să fie controlat de către instituțiile care sunt în direct colaborare prin contract cu această societate. Am prezentat la Consiliul Județean la care a fost prezent și domnul primar al municipiului Timișoara exact situația, am vrut termene clare pe care să și le asume primarul alături de echipa dumnealui. Termene care să fie respectate pe care eu personal le voi urmări și cu părere de rău vă spun, nu cred că este nevoie ca un cetățean, fie că locuiește în Timișoara sau în alt colț al județului Timiș să nu i se ridice deșeul pe care-l produce prin simplul motiv că cineva nu urmărește societatea care trebuie să exercite serviciul de salubrizare. Municipiul Timișoara trebuia să construiască de mult o stație de compostare. Lucrul acesta nu s-a întamplat. Domnul primar și-a luat angajamentul că va pune pe ordinea zi acest lucru.

În 23 august expiră contractual între Retim și municipiu s-ar putea să intrăm în colaps. Am tras semnale de alarmă în ceea ce privește acest lucru, chiar și așa suntem foarte întârziați pentru că s-ar putea ca procedura de lucru să dureze. Nu a fost finalizat caietul de sarcini așa cum ar fi trebuit pentru ca acel contract să fie finalizat înainte de data de 23 august. O să verific dacă acest lucru va fi finalizat în două săptămâni. Mă aflu la Timișoara ca să dăm termene și să-i punem pe toți pentru a-i pune pe toți cei care trebuie să-și facă treaba.

Ținând cont de toate comunicările făcute în ultima vreme de  Comisia Europeană asupra priviri calității aerului, am luat hotărârea de a emite ordin de ministru prin care fiecare municipalitate va trebui să-și întocmească planuri de măsuri pe calitatea aerului. Lucrul acesta va trebui să-l întocmească și Timișoara pentru că are 17 zile de înregistrare a depășirilor pe pulberile în suspensie. Maximul de zile admise de legea Uniunii Europene sunt 35 de zile pe an.

Eu îmi doresc ca cetățeanul să fie cel care să beneficieze de un serviciu de salubrizare așa cum trebuie”, a spus Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministru al Mediului ALDE.

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *