Grădiniță estivală pentru 600 de copii din medii sociale vulnerabile

Grădiniță estivală pentru 600 de copii din medii sociale vulnerabile

- in Educatie, Locale, Stiri
0
gradinita

Organizația Salvați Copiii deschide ușa grădiniței estivale pentru 600 de copii din medii sociale vulnerabile. La Timișoara, programul se desfășoară la Școală generală nr, 25

Prof. dr. Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii Timiș, a explicat că datele furnizate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale arată că procentul copiilor cu vârstă între 3-5 ani înscriși în învățământul preșcolar a fost de 81,9%, pentru anul școlar 2017-2018, cu o diferența de peste 10 puncte procentuale între mediul rural și urban. Îngrijorătoare este discrepanța dintre rată oficială de înscriere și procentul copiilor care participa efectiv la acest nivel esențial al educației – doar 59,8% pentru anul 2017, conform datelor.

Această discrepanța ne arată că o parte semnificativă dintre copiii cu vârstă educației preșcolare (3-5 ani) sunt înscriși în mod formal la grădiniță, dar nu o frecventează și nu dobândesc cunoștințele și abilitățile fără de care integrarea în școală este foarte dificilă. Dintre cei 1.000 de copii care au frecventat în 2018 grădinițele estivale Salvați Copiii, 90% au avut rezultate bune și foarte bune. În total, în cei 19 ani de grădinițe estivale, peste 8.000 de copii au fost incluși în programele grădinițelor estivale.

Suntem în fața unui cerc vicios, care are multiple fațete. Copiii care provin din medii sociale precare, cu acces limitat la resurse economice, au acces redus și la școală și activități educaționale, fapt care întreține discriminarea și defavorizarea lor. De aceea este crucial să ajungem direct la acești copii și să creăm programe construite pe nevoile acestora. Atunci când un copil este ignorat și nu este inclus în grădiniță, el va purta cu el o vulnerabilitate enormă și orice integrare școlară ulterioară va fi mai problematică. Grădinița este etapa necesară în care copilul capătă primele deprinderi, dar și abilități sociale și emoționale esențiale”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii.