Glasul pecienţilor şi medicilor de la Timişoara: „Avem nevoie de 6% din PIB pentru Sănătate!”

Glasul pecienţilor şi medicilor de la Timişoara: „Avem nevoie de 6% din PIB pentru Sănătate!”

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Vineri 18 septembrie, Caravana COPAC – „6% pentru Sănătate” a ajuns la Timişoara şi a organizat o dezbatere cu medicii şi autorităţile locale la Hotelul Timişoara, privind alocarea de către guvern a 6% pentru Sănătate.

”Ca pacienţi români ne dorim să avem acces integral la tratamente compensate şi terapii inovatoare în prezent, să nu fim nevoiţi să întrerupem tratamentul sau să modificăm schemă terapeutică în funcţie de ce găsim în farmacii. Ne dorim sã avem acces la investigaţii, monitorizare şi servicii medicale în măsură în care avem nevoie şi atunci când avem nevoie. Ne dorim să avem personal medical bine pregătit. Pentru că toate aceste lucruri să nu rămână doar un vis îndepărtat, sistemul de sănătate are nevoie de bani şi de o politică coerentă. Panã acum ne-am ocupat că sistemul să supravieţuiască. De acum înainte ne dorim să existe condiţii decente în sistemul de sănătate. Ne dorim că pacienţi să nu mai fim trataţi că pacienţi de mâna a două a Europei. Pentru că acest lucru să se întâmple este nevoie de o finanţare corespunzătoare şi o regândire a sistemului. Primul pas trebuie să fie acordarea procentului de 6% din PIB către sănătate”, a declarat Radu Ganescu, preşedintele COPAC.

„6% e puţin faţă de situaţia în care ne aflăm. Degeaba avem, medici, degeaba avem aparatură medicală, dacă nu avem finanţare să tratăm bolnavii aşa cum ar trebui”, a spus prof. dr. Rodica Mihăescu, director medical Spitalul Municipal Timişoara şi medic specialist la Oncohelp Timişoara.

Caravana Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC)  a pornit din Bucureşti şi trece prin Cluj, Timişoara, Craiova şi Iaşi. COPAC a lansat, în 25 august, campania ”Pacient de România – 6% pentru Sănătate!”.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *