Girocul exemplu de armonie şi înţelegere. Comuna are şase biserici, cinci monumente şi o mănăstire

Girocul exemplu de armonie şi înţelegere. Comuna are şase biserici, cinci monumente şi o mănăstire

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Comuna Giroc din Timiş este un exemplu de armonie şi înţelegere dintre oameni, culte şi confesiuni religioase. Aici există cele mai multe biserici şi monumente din judeţ: şase biserici, cinci monumente şi o mănăstire.

Este  vorba de Biserica ordodoxă “Sf. Dimitrie” Giroc, Biserica Ortodoxă Română Vhişoda, Biserica Baptistă din Giroc şi Chişoda, Biserica Penticostală din Giroc şi Chişoda, dar şi Mănăstirea Preasfânta Treime, condusă de ieromonah Isaac Vela, de pe str. Pusta, nr. 2, Comuna Giroc, județ Timiș.

Tot în Giroc se află Monumentul închinat primilor corişti din Giroc ridicat în curtea bisericii ortodoxe în anul 1901, adresa: Str. Trandafirilor, nr. 25 Giroc; Monumentul închinat lui Aurel Vlaicu ridicat în anul 1914, la puţin timp după tragicul accident în care şi-a pierdut viaţa acest pionier al aviaţiei romane şi universale, din Giroc, parc; Monumentul eroilor din Giroc căzuţi în Primul Război Mondial ridicat în anul 1927 din marmură albă , în colţul de N-V al bisericii ortodoxe, este omagiul adus de sătenii din Giroc celor 82 de tineri căzuţi în Primul Război Mondial. Adresa: str. Trandafirilor nr. 25 Giroc; Monument închinat eroilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial din marmură neagră, ce a fost amplasat în colţul nord – estic al parcului de la Căminul Cultura. Adresa: Caminul cultural, Giroc şi Monumentul coriştilor ridicat în anul 2009, din marmură albă, în curtea bisericii, la aniversarea a 120 de ani de existenţă a corului bisericesc. Adresa: str, Trandafirilor nr. 25, Giroc.

Comuna Giroc este alcătuită din satele Giroc și Chișoda, având satul Giroc ca reședință de comună. În același timp, face parte, din localitățile periurbane ale municipiului Timișoara, de care o despart doar 3 km pe soșea asfaltată. În ultimii 10 ani, prin construirea și dezvoltarea cartierului din zona Planiște și Ogrindova (Cartierul Florilor) s-a realizat în mod practic legătura dintre Giroc și Timișoara.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *