Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-au îngrozit de ceea ce au găsit în piața Badea Cârțan, din Timișoara joi, 1 septembrie, într-o amplă campanie de control intitulată Caravana consumatorilor.
Astfel, inspectorii ANPC au descoperit vitrine ruginite și degradate, infestate cu gândaci și mizerie, o situație riscantă pentru sănătatea consumatorilor. Acțiunea a fost coordonată chiar de către președintele Horia Miron Constantinescu, venit tocmai de la București. Inspectorii au decis închiderea pieței Badea Cârțan, sectorul Brânzeturi-Cărnuri. Miercuri, inspectorii au făcut control și în Lugoj, unde au găsit aceleași mizerii.
”Hala de brânzeturi va fi închisă până când ne vor prezenta documente clare cu privire la dezinsecție făcută într-o modalitate responsabilă și o igienizare mult mai atent realizată și mult mai bine aplicată. Tot ceea ce este în contact mai ales cu zona infestată cu gândaci (carne, brânză, produse lactate etc) va fi retras de la comercializare. Nu e vorba de un gândăcel rătăcit, ci la foarte mulți gândăcei rătăciți. În această situație vorbim și de un respect pentru conaționalul tău, care vine să cumpere de la piață locală, astfel, încurajând producătorul local. A pune mână pe cârpă de șters sau pe o pensulă să vopsești când nu e aglomerată piața nu e un capăt de țară. Nu trebuie să existe rugină și gândaci pe o vitrină cu carne și brânză. Tot ceea ce am găsit aici în piața Badea Cârțan din Timișoara va fi retras de la comercializare. Sperăm să tragem un semnal de alarmă și administrației publice locale. Pe lateralul pieței nu s-a dat cu mătura și nu s-a mai spălat probabil de ani de zile. Zeama este impregnată în beton în zonele de circulație și este cărată de tălpile pantofilor în zonele care se comercializează alimente”, a spus Horia Constantinescu, chiar în piață.
De asemenea, inspectorii ANPC au mai găsit falși producători care merg și achiziționează mărfurile de la angro-urile de legume fructe și în spatele unor false certificate de producător se pretind ceea ce puțini mai există în piață – producători autentici.
Până acum, au fost date amenzi de 281.000 de lei și 22 de avertismente. S-a oprit temporar prestarea de servicii pentru 14 operatori economici și închiderea până la 6 luni. Au fost retrase 650 de kg de produse alimentare de la comercializare. De asemenea, au fost inspectată și activitatea comercianților de metale prețioase. Au fost retrase peste 400 de grame de aur, pretinse a fi din metale prețioase.