Gala fermierilor din Banat 2021 a avut loc la USAMVB Timișoara

Gala fermierilor din Banat 2021 a avut loc la USAMVB Timișoara

Gala Fermierilor din Banat 2021 – cel mai important eveniment destinat agriculturii din zona Banatului – a avut loc marți, 22 iunie de la 10.30, la USAMVB Timișoara.

Cu acest prilej, au fost abordate subiectele cele mai importante pentru comunitatea fermierilor, alături de autorități și companii conexe pentru a găsi cele mai bune soluții pentru aceste momente de încercare, dar și pentru descoperirea oportunităților pe care le pot avea. Premiile fermierilor din Banat au reunit comunitatea agricolă bănățeană într-o ceremonie prestigioasă transmisă în direct dintr-o locație cu semnificație deosebită pentru agricultură -USAMVB Timișoara.

Prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB Timișoara, a spus: ”Pe unde am fost eu am încurajat și voi încuraja permanent faptul că trebuie să consumăm produse românești. Trebuie să investim cât mai mult în prelucrarea și procesarea produselor agricole. Țin foarte mult la asta. Ca și universitate antreprenorială venim în întâmpinarea nevoilor agricultorilor. În această perioada USAMVB gestionează peste 70 de proiecte cu finanțarea națională sau de la UE cu mulți bani gestionați de universitate prin unitatea de management al proiectelor. Agricultorii și antreprenorii pot apela la specialiștii USAMVB pentru a atrage fonduri de la UE. Noi dorim să fim alături de fermieri în accesarea fondurilor europene. Trebuie să protejăm produsele noastre și producția noastră, să încurajăm consumul de produse românești. Dacă am asigura acel lanț de la producător pe partea de depozitare și sortare și calibrarea produselor putem intra pe piața românească. Tocmai aici avem probleme di cauza noastră sau din motive externe și suntem încurcați”.

Cu prilejul Galei fermierilor din Banat 2021, Dimitrie Muscă a venit cu ideea ca agricultorii, care sunt talpa țării și produc mâncarea românilor cea de toate zilele, trebuie să se autoreprezinte în Parlamentul României și în forurile înalte ale politicii, să fie prezenți la masa deciziilor și acolo unde se hotărăște viața lor. Prin urmare este obligatoriu ca agricultorii să își facă partid politic, fiindcă nivelul de ignoranță al politicienilor și al autorităților față de problemele agricultorilor este total și nu se mai poate.

Premiații au fost: Dimitrie Muscă –  director general, Societatea Agricolă Combinatul Agroindustrial Curtici. Viorel Matei – președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș. Nicolae Doru Moț– directorul Agromoț SRL Alexander Degianski  – administrator, Forest and Biomass România SA, Mircea Bărăgan, CCIA Timișoara, conf. univ. dr. Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin, Alin Nica, președintele CJT.

Prof. univ. dr. Doru Petanec, fostul director al Direcției Agricole Județene Timiș, și fost profesor în cadrul USAMVB Timișoara -a fost premiat post-mortem.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *