Fundația „Pentru Voi” Timişoara, la Parlamentul European

Fundația „Pentru Voi” Timişoara, la Parlamentul European

- in Locale, Social, Stiri
0

Luminiţa Căldăraş, autoreprezentant al Fundației Pentru Voi Timişoara, a fost invitată la Parlamentul European, pentru a reprezenta persoanele cu dizabilități intelectuale din România și din Europa. Comisia Europeană și Forumul European al Dizabilității au marcat  Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități, prin organizarea la Bruxelles a 2 mari evenimente: Conferință “Suntem cetățeni ai Uniunii Europene- Ziua Europeană a Persoanelor cu dizabilități 2017” și cea de-a 4-a ediție a Parlamentului European al Persoanelor cu dizabilități.

Peste 600 de persoane cu dizabilități din întreaga Europă se întâlnesc astăzi la Parlamentul European pentru a se angaja în dialog cu liderii europeni cu privire la drepturile lor.

 Dreptul la participare politică și dreptul la vot sunt consacrate în Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, pe care UE și toate statele sale membre – cu excepția Irlandei – le-au ratificat. Cu toate acestea, în realitate, sute de mii de persoane cu handicap din Europa sunt private de exercitarea acestui drept fundamental. Femeile cu dizabilități, persoanele cu dizabilități care trăiesc în instituții și persoanele cu dizabilități intelectuale sau psihosociale sunt la un risc și mai mare de a fi excluse.

Suntem onorați că Fundația Pentru Voi este reprezentată la aceste evenimente importante și apreciem în mod deosebit contribuția Luminiței și puterea ei de a vorbi public, la acest înalt nivel, în numele femeilor cu dizabilități intelectuale din Europa. Din păcate, România este una din tările Uniunii Europene, în care 71.667 persoane cu dizabilităti sunt private de dreptul la vot, cum sunt, de altfel, deposedate de toate drepturile civile. La 10 de ani de la aderarea la UE, persoanele cu dizabilităti intelectuale sunt în continuare discriminate și excluse din societatea românească. Intenția  UE de a armoniza politicile sociale din statele membre ne da speranțe de îmbunătățire a situației”, a spus Laila Onu, directorul general al Fundației “Pentru Voi” Timişoara.

Gh. M.