Fundaţia Cardio Prevent a lansat programul Stop AVC dedicat exclusiv timişorenilor

Fundaţia Cardio Prevent a lansat programul Stop AVC dedicat exclusiv timişorenilor

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Fibrilația atrială este o aritmie cardiacă caracterizată prin bătăi ale inimii complet neregulate și cel mai adesea rapide. În timpul fibrilaţiei atriale, două din cele 4 camere ale inimii (atriile) tremură fără să mai realizeze contracții care să pompeze sângele. Ca urmare, sângele stagnează în interiorul atriilor și progresiv se poate transformă în cheaguri de sânge (trombi). Dacă un astfel de cheag este dislocat în circulație (embol), poate opri circulația într-unul sau în mai multe vase de sânge, de cele mai multe ori la nivelul creierului.

De aceea Fundaţia Medicală Cardio Prevent a lansat marţi, 13 februarie, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara proiectul “Stop –AVC  (accidentul vascular cerebral)”, în premieră.  Acesta este un program pilot de screening oportunistic pentru fibrilaţia atrială, în scopul prevenţiei AVC ischemic.

Fundaţia Cardio Prevent, în parteneriat cu Farmaciile Farmado, cu sprijinul Pfitzer, îşi propune să deruleze un proiect pe termen dedicat exclusiv timişorenilor, în premieră naţională. Obiectivele programului sunt: 1. Informarea corectă referitoare la riscurile fibrialţiei atriale (FiA). 2 Conştientizarea privind necesitatea tratamentului anticoagulant. 3 Facilitarea accesului către soluţia sănătoasă –diagnostic şi tratament precoce şi urmărire medicală pe termen lung.

Prof. univ. dr. Dan Gaiţă a prezentat obiectivele medicale ale programului. Acestea sunt: depistarea precoce a FiA în rândul populaţiei cu risc; reducerea numărului de AVC ce au cauză FiA prin iniţierea tratamentului anticoagulant oral; reducerea numărului de persoane cu dizabilităţi provocate de această boală; reducerea poverii asupra familiei a pacienţilor cu astfel de dizabilităţi; reducerea poverii asupra societăţii. Programul vizează pacienţii cu vârstă de peste 65 de ani şi pacienţii de peste 55 de ani cu prescripţie medicală pentru boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, cardiopatie ischemică) şi diabet zaharat.

Fundaţia Cardio Prevent dispune de o infrastructură modernă de telemedicină şi personal medical înalt calificat pentru derularea în condiţii optime a unui program de screening. „Estimăm că 6000 de pacienţi din grupul ţintă vor efectua testul de depistare a FiA, urmând ca diagnosticaţii să beneficieze de recomandare de vizită medicală la medicii cardiologi specialişti pentru investigaţii amănunţite şi stabilirea schemelor de tratament optim pentru prevenirea AVC”, a declarat prof. dr. Dan Gaiţă.

Conform statisticilor, În România, se înregistrează anual 65.000 de AVC, iar 50.000 sunt ischemice. Fibrilaţia atrială (FiA) –cea mai frecventă aritmie cardiacă –creşte de cinci ori riscul de AVC ischemic şi este cauza pentru 20-30% din cazurile de AVC ischemic. AVC cauzat de  FiA are cea mai mare rată de mortalitate (25% la 1 lună -40% la un an) şi de dizabilitate majoră printre supraveţuitori.

Gh. M.