Fritz nu s-a mai abținut: “Am votat pentru prelungirea carantinei”

Fritz nu s-a mai abținut: “Am votat pentru prelungirea carantinei”

- in Actualitate, Administratie, Locale, Stiri
0

Dominic Fritz nu s-a mai abținut de la vot, astăzi, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, în care s-a decis prelungirea carantinei cu încă șapte zile pentru Timișoara și localitățile limitrofe, la fel cum a făcut în urmă cu câteva zile, motivând că s-ar fi făcut tot felul de jocuri politice.

De data aceasta, primarul Timișoarei a recunoscut că a votat pentru prelungirea carantinei, pe care o vede în continuare ca pe o soluție eficientă de a scădea rata de infectare cu noul coronavirus. Asta deși, în ultimele două săptămâni, rata nu a scăzut, din contră, a crescut, la Timișoara.

Situația în spitale este una gravă. (…) Ambulanțele aproape nu mai fac față. Suntem într-o situație serioasă. În același timp, vedem că în ultimele două săptămâni măsura de carantinare ne-a adus la un platou. Sper ca acest platou să se mențină și să înceapă scăderea cazurilor. Știu că această carantinare a zonei metropolitane este o provocare și un chin adevărat pentru mulți cetățeni, pentru multe firme din Timișoara, mici afaceri, restaurante care suferă din cauza acestei carantine. Dar, din păcate, încă nu a găsit nimeni un mijloc cum să oprim o creștere rapidă a acestui virus fără să luăm măsuri mai stricte și tocmai de aceea, după o lungă discuție, în comitetul județean și eu am votat pentru prelungirea acestei carantine“, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a ținut să le transmită și un mesaj guvernanților, de a nu trata capitala Banatului diferit față de alte orașe din țară, cu referire la București.

Vreau să subliniez că nu se poate ca noi în Timișoara să fim tratați altfel decât alții din țară. Eu mă aștept să avem în România o abordare unitară în ceea ce privește politica de combatere a pandemiei. Mă aștept ca aceleași măsuri și argumente care sunt aplicabile în Timișoara să se aplice, de exemplu, și în municipiul București. Pentru că dacă oamenii nu ne cred că avem această abordare unitară, logică în toată țara, nu ne putem aștepta ca ei să respecte aceste măsuri. Acesta este motivul pentru care am votat pentru o prelungire doar cu șapte zile, și nu 14 a carantinei, pentru că mă aștept ca în aceste șapte zile să clarificăm ce și cum vrem ca țară, ca societate, ca națiune să combatem această creștere rapidă și această nouă tulpină britanică, care e mult mai agresivă“, a detaliat Dominic Fritz.

De asemenea, edilul-șef a ținut să precizeze că nu este adevărat că măsura carantinării nu a avut efect la Timișoara, deși rata de infectare a crescut. “Nu e adevărat că nu am avut efecte în cele două săptămâni. Efectele se văd cu o latență de două săptămâni. Abia zilele următoare vom putea vedea exact efectele. Întrebarea e ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat această carantină, pentru că noi avem, față de o creștere națională de 50%, în ultima săptămână, avem doar o creștere cu 10%. Deci, am oprit deja această creștere, asta e deja un succes, doar că nu ajunge. Bineînțeles că o carantină sau orice măsuri restrictive sunt de succes doar în măsura în care sunt respectate“, a explicat Dominic Fritz.

Totodată, și Zoltan Nemeth, prefectul de Timiș, a susținut că măsura carantinării din ultimele două săptămâni a fost una bună. “Eficiența unei carantine nu se măsoară doar în scăderea ratei de infectare. Desigur, este cel mai fericit caz, ci se poate măsura și prin încetinirea trendului crescător sau prin atingerea unui platou. (…) Consider că această carantină și-a arătat anumite efecte, chiar dacă nu este rezultatul dorit de toată lumea, de scădere a ratei“, a adăugat Zoltan Nemeth.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *