Festivalul smochinelor, în mica Sicilie din Caraș-Severin

Festivalul smochinelor, în mica Sicilie din Caraș-Severin

- in Locale, Social, Stiri
0

Primăria Șvinița, Uniunea Sârbilor din România și Centrul Cultural ”Nichita Stănescu” au organizat Târgul de smochine sau  Festivalul smochinelor, în perioada 28 -30 august.

În comuna Svinița trăiește cea mai mare comunitate de sârbi din zona rurală a României, peste 90%. De aceea unul dintre organizatori este Uniunea Sârbilor. Șvinița se află în sud-vest a României și specialiștii susțin că aceasta seamănă cu însorita Grecie sau cu Sicilia, și este un adevărat tărâm al smochinilor. Șvinița se află în Clisura Dunării, la jumătatea distanței dintre Orșova și Moldova Nouă, în județul Caraș Severin.

Fiindcă nu s-a pus accent pe prezența publicului, au fost puțini vizitatori și toți trebuiau să respecte strict regulile de protecție anti-COVID19, cu măști pe față și că păstrarea distanței sociale. Locul activitățile a fost în Centrul Civic al comunei, în aer liber, unde producătorii locali au expus coșurile încărcate cu smochine, dar și produsele din smochine – dulceață, țuică, vin, prăjituri, etc.)

Sâmbătă, 29 august la ora 18,00, a avut loc concursurile ,,Cea mai bună dulceață de smochine” și ,,Cea mai bună țuică din smochine„. Premierea câștigătorilor s-a desfășurat online. Cu acest prilej, s-au desfășurat unele festivități culturale dedicate împlinirii a 50 de ani de la strămutarea comunei (1970-2020), 50 de ani de la înființarea ansamblului cultural Dunav Șvinița și 60 de ani de la înființarea echipei de fotbal Dunărea Șvinița.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *