Festivalul rachiului – Senpetarska Rakijada – a atras participanți din România, Serbia și Germania

Festivalul rachiului – Senpetarska Rakijada – a atras participanți din România, Serbia și Germania

- in Locale, Social, Stiri
0

Rachiada – Festivalul rachiului – Senpetarska Rakijada – a ajuns la a noua ediție în comuna Sânpetru Mare din județul Timiș, iar în acest an avut loc, sâmbătă 10 august. Manifestarea organizată de Uniunea Sârbilor din Sânpetru Mare și Primăria Sânpetru Mare a atras un număr foarte mare de participanți, inclusiv din Serbia și din Germania.

Dragomir Petcov, învățător, membru în echipa de organizare a Festivalului rachiului, a explicat: ”În monografiile satului – scrise în limba sârbă, în limba română și una în limba germană – este pomenită țuica (rachiul) – o băutură de zi cu zi a oamenilor. În majoritatea documentelor se vorbește de țuica din dude – un produs de consum zilnic. Rachiul de prune se consuma numai când veneau musafirii și era considerat a fi mai de calitate. Era ceva mai elevat. Când nu mai era țuică din dude, oamenii mai consumau și țuică din cereale achiziționată din satul vecin -Igriș, dar se spune că era de calitate îndoielnică. Când am hotărât să facem acest eveniment, ne-am gândit că, dat fiind faptul că țuica de prune era regina băuturilor în localitate, am dedicat festivalul prunei”.

Un interes deosebit l-a avut concursul Cel mai bun rachiu, la care au participat mici producători din localitate, dar și din alte zone din România, inclusiv din Serbia. ”Am dorit să organizăm un eveniment special pentru comună și după mai multe analize ne-am gândit la Festivalul rachiului, astfel manifestarea a ajuns la ediția a noua. Este o mândrie pentru noi când vedem că vin oameni din regiuni așa îndepărtate din Serbia și din România, fiindcă festivalul a devenit așa cunoscut. La concursul Cel mai bun rachiu, competitorii trebuie să se înscrie în ziua concursului până la ora 15.00, cu 2 litri de om, sticlele fiind numerotate. Numai două persoane care fac și punctajul, cunosc identitatea participanților. Noi nu aflăm numele participanților decât la final. Am vrut ca acest concurs să fie corect și prietenește. Nu este un premiu în bani, ci este un concurs pentru prietenie”, a declarat Bronco Iorgovan, președintele Uniunii Sârbilor din România filiala Sânpetru Mare.

Centrul atenției a fost marele spectacol internațional de folclor care a început la ora 21.00, la care și-au dat concursul Ansamblul Laza Nancici” din Vrseti Serbia, Ansamblul Sloga din Felnac, România, Ansamblul Izvor din Saravalw, Orchestra de tamburași Batini Becari din Sânnicolau Mare și Ansamblul Plavi Delia din Sânpetru Mare. Invitați speciali au fost vedetele din Serbia Gordana Goca Lazarevici și Liuba Lukuc, acompaniate de orchestra Ambasador.
Gh. M.