Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara a debutat la Muzeul de Artă

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara a debutat la Muzeul de Artă

- in Locale, Social, Stiri
0

Miercuri, 23 octombrie, de la ora 19.00, în sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, a început Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) 2019.

Un festival de literatură ar trebui să fie ca o revoluție pentru cei care participă la el -public și scriitori. Ediția din acest an are un specific aparte, întrucât se împlinesc 30 de ani de la Revoluția română din 1989, începută chiar la Timișoara. E un moment bun să ne amintim că cititul cărților a fost în comunism un mod de a evada din realitatea carcerală în care s-a trăit. Din marea închisoare care era România și în care medicamentele lipseau, hrana, deși pe cartelă, nu se găsea, combustibilul era raționalizat, curentul electric se oprea ore în șir, frigul în case iarna făcea victime, frica de Securitate ne transforma nefiresc relațiile cu ceilalți, speranța era epuizată. Nu îți rămânea decât să fugi peste graniță (cu marele risc de a fi fost împușcat de greniceri sau prins, încarcerat și bătut cu bestialitate) să evadezi în spații funcționale sau să nu îți pese, pur și simplu. Cărțile, goana după ele și cititul lor au fost pentru mulți dintre cei care am trăit anii aceia salvatoare.Pentru ca astăzi să nu mai fie nevoie de minuni ca să faci rost de o carte bună au murit în decembrie 1989 sute de oameni. Și datorită lor a opta ediție a FILTIM vine firesc și aduce cu ea cărți extraordinare cu tot cu autorii lor, în carne și oase la Timișoara. Ei sunt dispuși să citească din paginile lor, să povestească despre propriul scris, să răspundă la cele mai incomode și sofisticate întrebări, dar și să confirme că recunoștința, cititul și cărțile sunt valori umane fundamentale și rămân salvatoare, inclusiv în libertate”, a fost mesajul lui Robert Șerban, președintele FILTIM.

Invitații speciali în prima seară au fost scriitorul Adam Michnik din Polonia și istoricul Adrian Cioroianu din București.

Programul pe joi, vineri și sâmbătă
Joi, 24 octombrie, ora 18.00, la Muzeul de Artă din Timișoara, sala Barocă:
Lectură Evgheni Vodolazkin (Rusia)
Lectură José Luís Peixoto (Portugalia)
Lectură Lucian Dan Teodorovici
Dialog, moderat de Mihaela Dedeoglu
Dialog cu publicul
Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă din Timișoara, sala Barocă:
Lectură Andrei Codrescu (Statele Unite ale Americii)
Lectură Nora Iuga
Lectură Constantin Abăluță
Dialog, moderat de Robert Șerban
Dialog cu publicul
Sâmbătă, 26 octombrie, ora 18.00, la librăria „La Două Bufnițe”, dialogul va fi moderat de Alexandru Potcoavă. Dialog cu publicul. Încheierea celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” 2019.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *