Festivalul Condeierilor Plugari ia amploare de la an la an

Festivalul Condeierilor Plugari ia amploare de la an la an

- in Actualitate, Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Festivalul Condeierilor Plugari ia amploare de la an la an, deși participă oameni mai în vârstă, nu numai tineret. Evenimentul este organizat de etnolog dr. Maria Mândroane și finanțat de Consiliul Județean Timiș. Anul acesta au participat 59 de condeieri.

Pe lângă poezia recitată în grai bănățean, pe lângă doinitul condeierilor la Partoș și la Muzeul Satului, pe lângă expoziția de pictură naivă și lansări de carte, au avut loc și discursuri care au reliefat valorile neamului românesc. Acestea au fost ținute de președintele Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, Dan Liuț, și de managerul muzeului, Dănuț Radosav.

Nici nu ne imaginăm cât suntem de bogați, însă – nu știm cum să ne vindem sărăcia”, a subliniat Dan Liuț.

La Casa Condeierilor Plugari din muzeu a avut loc un moment de reculegere pentru condeierii veterani, plecaţi dintre noi: Ion Vornic (moş Râcu), Vârciorova, Caraş-Severin şi Gheorghe Calbău, Orţişoara, Timiş. S-a lansat suplimentul revistei In Memoriam Iosif Cireşan –Loga (10 ani de la dispariţie) Maria Tudor şi Ion Vornicu (Moş Râcu).

Maria Mândroane susține anual și câteva workshopuri literare în cadrul cenaclului ”Tinere Condeie” cu tinerele talente literare, în perfecționarea graiului bănățean de care suntem mândri ca brend cultural regional și național.