Fermierii susțin că va fi mai puțin grâu în 2022, în Timiș

Fermierii susțin că va fi mai puțin grâu în 2022, în Timiș

Fermierii din Timiș atenționează că, în 2022, vor avea o producție de grâu mai redusă cu o tonă, față de 2021. De fapt, ei spun că același lucru este valabil la nivel național.

Care este cauza acestei reduceri de producție? Bineînțeles – seceta! “Dacă te uiți ochiometric la câmp, zici că oamenii aștia scot 7 tone, dar nu e așa. Am făcut o evaluare. Am zis: Hai să luăm spicele, hai să luăm densitatea. Producția iese între 5,5 tone – 6 tone. Din păcate, de la evaluarea această teoretică pe care o faci, întotdeauna mai pică atunci când ajungi la recoltat. Eu zic să fim mulțumiți dacă închidem la 5 tone, cinci și ceva. Jumătate din grâu îl am bun, jumate foarte bun, dar cel foarte bun arată de 6 tone teoretic. Anul trecut cel de foarte bun arată de șapte tone. A fost un deficit mare de apă, iar asta a grăbit toate fenofazele“, a exlicat Alin Mihalache, fermier în Hodoni.

Grâul a intrat în primăvară pe un fond de seceta. La sfârșitul lunii mai, deficitul de apă era în unele zone  – cum sunt Hodoni – și de peste 130 de litri pe metru pătrat.

Alexander Degianski, care lucrează 5.000 de ha în Timiș, a spus: “Părerea mea e că la grâu am piedut o tonă pe ha, față de potențialul pe care îl arată, în aprilie. Trebuie privit obiectiv: de la 1 aprilie  până la sfârșitul lunii mai, nu știu dacă am avut 50 de litri de apă. E mult-mult sub media multianuală a acestor două luni. De aceea trebuie să investim în irigații“.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *