Se întorc COOPERATIVELE! Vezi ce sunt îndemnați fermierii din Timiș

Se întorc COOPERATIVELE! Vezi ce sunt îndemnați fermierii din Timiș

- in Economie
0

La USAMVB Regele Mihai I al României, a avut loc dezbaterea ad-hoc „Rolul Cooperativelor Agricole în Dezvoltarea Satului Românesc”, între 23 -24 ianuarie. La eveniment au participat specialişti din Bucureşti şi Timişoara, fermieri şi sefi de asociaţii şi cooperative din Timiş.

“Cred că încă ne mai urmărește o reticență din trecutul comunist, în ceea ce privește asocierea, dar timpul a trecut generațiile s-au schimbat și trebuie să înțelegem că e bună asocierea, fiindcă în PNDR 2014 -2020 sunt mulți bani strict pentru sprijinul cooperativelor. Asocierea în cooperative este avantajoasă, fiindcă ar exista o voce puternică a fermierilor în relația cu autoritățile și cu Ministerul Agriculturi. Fermierii ar putea să își impună chiar legislativ unele doleanțe și revendicări. Unul dintre marile avantaje este obținerea unui preț bun încă de la începutul producției, pentru ca ei să aibă asigurată desfacerea. Randamentul pe hectar crește, România obține producții mari, dar prețul este mic sau în scădere. De exemplu, prețul la cereale  a scăzut în ultimii trei ani. Cooperativa sau asociația ar putea asigura fermierului materialul biologic, să îi negocieze un preț bun pentru îngrășăminte sau pentru tratamentele fitosanitare, pentru toate inputurile din fermă. Atunci, fermierii care nu sunt așa dotați pot cumpăra chiar utilaje împreună”, a explicat Florin Imbrea, directorul RNDR Regiunea de Vest Timişoara.

„În PNDR 2014 -2020, se pune un accent foarte mare pe cooperarea agricultorilor și pe asociere. Fermierii trebuie să înțeleagă că individual nu mai pot funcționa cu mare succes și să prospere, exceptând unele ferme foarte mari. Prin asociere fermierii își pot cumpăra produsele fitosanitare și tratamentele pentru plante la prețuri mult mai avantajoase și desfacerea va avea un succes mai mare, fiindcă o cooperativă își permite să negocieze prețul. În PNDR există și se primește punctaj pentru un proiect european, dacă faci parte dintr-o formă asociativă”, a  Kovacs Ciprian, directorul Camerei Agricole Timiș și președintele Cooperativei Agricultorul Bănățean Timișoara.

Seminarul şi-a propus abordarea unor subiecte actuale, de mare interes, care vizează oportunităţile oferite de cooperativele agricole prin noul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 -2020.

G. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *