Femeile de afaceri din Timișoara s-au îmbrăcat în frumoasa ie românească și au marcat Sărbătoarea Sânzienelor

Femeile de afaceri din Timișoara s-au îmbrăcat în frumoasa ie românească și au marcat Sărbătoarea Sânzienelor

- in Locale, Social, Stiri
0

Femeile de afaceri din Timișoara și din județul Timiș s-au îmbrăcat în frumoasa ie românească, joi 24 iunie, cu prilejul nașterii lui Ion Botezătorul, și au marcat Sărbătoarea Sânzienilor și Ziua Iei, la Pădurea Verde.

De asemenea, cu acest prilej, au organizat și o masă rotundă unde au dezbătut importanța tradiției în cultura românească cu mesajul ”Să trăim, să mâncăm produse românești, să ne îmbrăcăm și să iubim românește și să păstrăm vii tradițiile și simbolurile românești!”

Astfel, Asociație Femeilor de Antreprenor din România cu sediul în Timișoara, fondată în urmă cu 22 de ani de către Maria Grapini, actual eurodeputată PPU-sl, au oferit un regal al frumuseții tradițiilor românești și au reușit să readucă încă o dată în actualitate minunatele simboluri ale folclorului. Cu acest prilej femeile de afaceri s-au unit și în clasica horă românească.

În mesajul său, Grapini a spus: ”Iată, suntem astăzi, 24 iunie 2021, într-un cadru frumos aproape de natură, la Pădurea Verde. Trebuie să ne bucurăm, fiindcă e o triplă sărbătoare: Sfântul Ion, Ziua Iei și Sărbătoarea Sânzienilor. Ne bucurăm că putem să ne întâlnim în aer liber. Eu sunt foarte încăntată dacă reușim să trasmitem aceste tradiții folclorice mai departe, să nu rămână uitate și ignorate, fiindcă acestea ne reprezintă ca popor român. Noi ne identificăm în lume și în Europa prin ceea ce avem autentic și tradițional și specific românesc. Cred că trebuie să marcăm fiecare sărbătoare tradițională. Noi ca cetățeni trebuie să facem unele lucruri din responsabilitate, nu trebuie să ne oblige cineva prin lege ca să ne iubim țara sau să sărbătorim sânzienele. Pe mine mă încarcă pozitiv când îmbrac ia românească sau alt costum popular. Am și o colecție de ii”.

De asemenea, Grapini a avut și un mesaj patriotic pentru apărarea esenței națiunii noastre, dar și un mesaj umanist de solidaritate cu cetățeanul aflat în nevoie: ”Trebuie să mâncăm produse românești și să ne îmbrăcăm românește, fiindcă cumpărând un produs românesc menținem un loc de muncă sau creăm un  loc de muncă, fiindcă dacă nimeni nu cumpără de la români, nici producătorul de produse agricole sau îmbrăcăminte nu va putea rezista dacă nu i se achiziționează produsele. Principalul lucru de care trebuie să ținem seamă este să ne pese de oameni, să înțelegem că nimic nu e mai important pe pământ decât viața oamenilor, responsabilitatea noastră este să ne pese de oameni și să facem tot ceea ce depinde de noi ca oamenii să o ducă mai bine, fiecare la nivelul lui de responsabilitate!”.

Prof. univ. dr. Viorica Bășteanu a vorbit despre semnificația religioasă a sărbătorii sfântului Ion și al sânzienilor. ”Ceea ce vine de 2000 de ani încoace către noi și ne-a marcat puternic și pentru totdeana identitate este legat de credința creștină. În 24 iunie, s-a născut Ioan Botezătorul, cel care este cunoscut ca Ioan Botezătorul. Nașterea lui a fost un miracol și și-a asumat ceea ce urma: adică martiriul. El s-a născut cu șase luni înaintea lui Isus și amîndoi i-au îndemnat pe oameni să fie oameni și să se ajute la greu. Știm că s-a împlinit ceea ce fusese sorocit: Ioan după ce l-a botezat pe vărul său Isus și mulțime de oameni, s-a împlinit ceea ce trebuia să se întâmple: Ioan a fost decapitat de la ordinul lui Irod….!”.

În continuare, jurnalista Veronica Bălteanu a vorbit despre semnificația sărbătorii Sânzienilor.

Toate asociațiile la care Grapini este președintă-fondatoare au  sărbătorit sânzienele și ia. Umaniștii din Timiș s-au întâlnit la Făget. Asociația Femeilor Antreprenor din România, la Muzeul Satului din Timișoara!

De ce ia este așa frumoasă și inedită? “Marii cărturari au decis că tradițiile noastre multimilenare să își aibă locul și pe costumele românești. Astfel, unele motive, cum e ceramica de Cucuteni și altele, să se găsească pe ia românească”, a mai spus prof. univ. dr. Viorica Bălteanu. La eveniment au participat specialiști în tradiții populare, istorici, scriitori, profesori și oameni simpli care iubesc folclorul românesc.

Ziua Universală a Iei este marcată în fiecare an, pe data de 24 iunie, odată cu Sărbătoarea Sânzienelor. Amintim că europarlamentarul a iniţiat și o lege privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Popular din România, care este marcată în a doua duminică a lunii mai.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *